Linkovi

Stoti rođendan teddy-beara (16/5/02) - 2002-05-16


Ovih se dana približava rođendan jednog od najomiljenijih američkih likova – točnije, vjerojatno najgrljenije igračke u svijetu u posljednjem stoljeću. Mali smeđi medo, poznatiji kao teddy-bear, slavi stoti rođendan.

Omiljena igračka milijuna djece otkako se prvi puta pojavio, 1902. godine, teddy-bear je svoje ime dobio po jednom od najslavnijih američkih predsjednika, Theodoru Rooseveltu. Poznat kao strastveni lovac, ali isto tako i prvi zaštitnik prirodnih ljepota u današnjem smislu riječi, predsjednik Roosevelt se tih davnih dana, prije stotinu godina, nalazio u lovu na medvjede, u saveznoj državi Mississippi.

Daljnja priča o nastanku teddy-beara ponešto se razlikuje, ovisno o izvoru. Popularno vjerovanje kaže da su predsjednikovi sudruzi u lovu naišli na malog medvjedića bez majke i ponudili ga gospodinu Rooseveltu kao lovinu, što je on odlučno odbio. Prema Udruzi Theodora Roosevelta, u pitanju je bio odrastao, ali vrlo star medvjed. Na svaki način, predsjednik Roosevelt je proglasio lov na uhvaćenog medvjeda krajnje nesportskim činom.

Kako su ga u lovu pratili novinari, njegove su se riječi slijedećeg dana našle u novinama. Štoviše, crtač stripova Clifford Berryman popratio je priču u "Washington Postu" adekvatnom ilustracijom s tekstom: "U Mississippiju, povučena granica preko koje se ne kroči". Medvjed na ilustraciji, koji su mnogima izgledao kao uplašeni medvjedić, izazvao je izljeve simpatija čitatelja i novine su se našle zatrpane pismima s pozitivnim reakcijama javnosti.

Ponukan slavnom ilustracijom u novinama, trgovac Morris Michtom stavio je u izlog svoje trgovine dva plišana medvjedića, koja je sašila njegova supruga i pisao predsjedniku Rooseveltu s molbom da medvjediće nazove po njemu, teddy-bears. Nakon toga, ostalo je legenda. Od male trgovine Morrisa Michtoma nastala je velika kompanija za proizvodnju igračaka, koja i danas djeluje, a maleni se teddy-bear pojavio i kao proizvod brojnih drugih kompanija diljem svijeta.

Prvi, originalni teddy-bear danas se nalazi u Washingtonu, u Muzeju američke povijesti. Među stotinama milijuna plišanih medvjedića proizvedenih u posljednjih stotinu godina, nalazilo se mnogo raznih inkarnacija prvog teddy-beara. Crni "žalobni" medvjedići napravljeni su 1912. godine, u znak sjećanja na žrtve Titanica; "kraljevski" medvjedić obilježio je krunidbu britanske kraljice Elizabete Druge, a "Smokey Bear" je postao maskota programa zaštite prirode američke Službe za zaštitu šuma.

Sakupljači starih teddy-beara neke od povijesnih modela plaćaju kao rijetke umjetnine – prema podacima dražbovaonice Christie's, jedno je rijetko izdanje teddyja na aukciji postiglo cijenu od čak 176 tisuća dolara!

XS
SM
MD
LG