Linkovi

Predsjednik Carter pozvao na obnovu prijateljskih odnosa između Washingtona i Havane (15/5/02) - 2002-05-15


Bivši američki predsjednik Jimmy Carter obratio se jučer putem radija i televizije kubanskim građanima. Njegov govor je prenošen uživo, što predstavlja slučaj bez presedana. Predsjednik Carter je pozvao na provođenje promjena i na Kubi i u Sjedinjenim državama kako bi se obnovili prijateljski odnosi.

U govoru koji je održao na španjolskom jeziku, gospodin Carter je rekao da bi američki Kongres trebao okončati embargo protiv Kube te dopustiti američkim građanima da slobodno putuju u tu otočku državu, koja je pod komunističkom vlašću.

Međutim, bivši američki predsjednik je također kritizirao kubanski jednostranački socijalistički sustav, te ustvrdio da su ljudska prava koja koja kubanski ustav doduše jamči, građanima u stvarnosti uskraćena.

Gospodin Carter je posebno skrenuo pozornost na takozvani projekt Varela, u okviru kojeg su kubanski disidenti prikupili više od 11 tisuća potpisa. Radi se o peticiji kojom se traži održavanje referenduma o otvaranju zemlje demokraciji. Gospodin Carter je rekao da bi, u slučaju da se takav referendum održi, svijet vidio da Kubanci, a ne stranci odlučuju o budućnosti zemlje.

Gospodin Carter je također doveo u pitanje dvije najčešće spominjane tvrdnje kubanske vlade. Prva je da američki embargo protiv Kube predstavlja zapreku koja toj zemlji onemogućava nabavku hrane i lijekova. Predsjednik Carter je rekao da, iako je osobno protiv embarga, sam embargo ne predstavlja uzrok kubanskih ekonomskih problema. Gospodin Carter je istaknuo da Kuba održava trgovinske odnose sa više od 100 zemalja te da može kupiti lijekove od Meksika po nižim cijenama nego li od Sjedinjenih Država.

Gospodin Carter je kritizirao još jedno stajalište kubanske vlade – da Sjedinjene Države žele nametnuti svoju vrstu vlasti na Kubi. Gospodin Carter je istaknuo da bi ljudska prava na Kubi trebalo poštivati onako kako su definirana u Općoj povelji o ljudskim pravima, koju je Kuba potpisala 1948. godine.

Nakon govora, u vremenu odvojenom za pitanja i odgovore profesora i studenata sveučilišta, gospodin Carter je pozorno saslušao nekoliko pitanja koja su, u stvari, prredstavlja pokušaj odbacivanja njegove kritike kubanskog komunističkog sustava. Jedan od sudionika je okarakterizirao projekt Varela kao uvredu kubanskom narodu, koju podržava tek mali broj ljudi, a koje pak navodno podupire vlada Sjedinjenih Država.

Gospodin Carter je odgovorio da nije vidio nikakve dokaze da su Sjedinjene Države upletene u ovaj pokret te da ljudi koji stoje u pozadini ovog projekta, zapravo, slijede proceduru koju propisuje kubanski

XS
SM
MD
LG