Linkovi

Popis aspiranata za članstvo u NATO-u proširen desetom zemljom – Hrvatskom (14/5/02) - 2002-05-14


U Reykjaviku je, na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja iz NATO saveza, popis aspiranata za članstvo u NATO-u proširen desetom zemljom – Hrvatskom, a povijesnim se smatra konačan dogovor o principima i elemenatima suradnje na relaciji NATO – Rusija kojima se definitivno stavlja točka na razdoblje Hladnog rata.

Hrvatska je pozvana da NATO-savezu na jesen prezentira svoj jednogodišnji nacionalni provedbeni plan priprema za članstvo, Membership Action Plan ili, skraćeno, MAP. Ovim je pozivom ministara vanjskih poslova 19 NATO-vih Saveznika Hrvatska i službeno uključena među zemlje - kandidate za ulazak u NATO – savez ili, kako ovdje obipčavaju reći, “aspirante” za članstvo.

Idućeg proljeća slijedi redovna revizija ispunjavanja obaveza pruzetih nacionalnim planom, dakle, proces koga već u danas otpočetom trećem jednogodišnjem ciklusu MAP-ova odrađuje devet zemalja - kandidata. Iz završnog komunikea ministarskog skupa dade se zaključiti da će jesenski NATO—ov summit u Pragu, poput madridskog summita 1996. godine, objaviti imena država pozvanih na pristupanje NATO-savezu. Među državama – pristupnicama naći će se neke a ne sve članice NATO-ve čekaonice, sugerira dokument.

Usporedimo li proces s onim koji se odvijao krajem devedesetih, podsjećam da je madridski summit NATO-a 1996. godine državama – pristupnicama imenovao Mađarsku, Češku i Poljsku da bi ih na idućem summitu, washingtonskom 1999. i službeno primio u članstvo. Praški će jesenji summit takve pozivnice odslati nekim zemljama pokrivenim procesom provedbe MAP-ova. Iz ovoga slijedi da Hrvatska dolazi u priliku za dobivanje statsa “zemlje pozvane na pristupanje NATO-u” tek nakon praškog summita.

Ovdje, u Reykjaviku, vijest dana je ipak dogovor NATO-vih 19 zemalja i Rusije o budućoj suradnji, kroz rad zajedničkog Vijeća. Dogovor će biti definitivan na summitu NATO – Rusija u Rimu, krajem svibnja. Ukratko, prije 16 godina u Reykjaviku su Reagan i Gorbačov otpočeli rušenje konstrukcije hladnoga rata – finim podešavanjem aranžmana suradnje na polju suprotstavljanja sigurnosnim izazovima, također u Reykjaviku, Hladni rat je definitivno spremljen u povijest.

XS
SM
MD
LG