Linkovi

Zagreb: počeo Hrvatsko-američki tjedan (13/5/02) - 2002-05-14


U Zagrebu je počeo Hrvatsko-američki tjedan, u organizaciji Američke trgovačke komore u Hrvatskoj, odnosno u Zagrebu. Podrobnije o toj manifestaciji govori Tomislav Šlat, direktor Američke trgovačke komore u Zagrebu.

“Mi nastojimo aktivnostima u toku tjedna promovirati s jedne strane Američko gospodarstvo, i Američke tvrtke koje djeluju u Hrvatskoj, a isto tako što je i osnovni cilj Američke trgovačke komore da zbližimo hrvatske gospodarstvenike i američke tvrtke i da radimo na unapređenju ekonomskih odnosa između naših zemalja. Sam tjedan ima tradicionalno u toku dana određeni poslovni dio. Konkretno ovaj tjedan ćemo imati sutra, u utorak, telekomunikacijski dan gdje će se predstavljati najnovije telekomunikacijske tehnologije stručnom krugu. U srijedu će biti “advertising day” jer Coca-Cola kao jedan od glavnih sponzora ovogodišnjeg Svjetskog nogometnog prvenstva predstavit će svoje akcije u sklopu svjetskog prvenstva, što mislim da će biti za hrvatske tvrtke i stručnjake interesantno vidjeti kako jedna takva globalna korporacija pristupa jednom takvom događaju. Prvi put u sklopu Američkog tjedna bit će “job fair” gdje će jedan značajan broj, a očekujemo negdje između petnaest i dvadeset američkih tvrtki koje djeluju unutar američke komore, predstaviti se i imati cjelodnevne kontakte sa studentima hrvatskih fakulteta gdje će doći i moći razgovarati s mjerodavnim ljudima i menadžerima i malo, da kažemo, se nuditi. A američke tvrtke, članovi komore, vidjeti što ima od kvalitetnih ljudi na tržištu," kaže gospodin Šlat.

Ovaj tjedan prati nekoliko aspekata: poslovnih, humanitarnih i kulturnih. Sve se odvija uz dobru suradnju s Američkim veleposlanstvom u Zagrebu.

“Što se humanitarnog dijela tiče, to je možda i najvažnije u svemu tome jer, ona dobro poznata stvar o “good citizenship”, mi ipak želimo pored poslovnog dijela dati i određeni povrat, doprinos zajednici u kojoj ovdje djelujemo. Ove godine cjelokupni dobrotvorni prinos će biti za organizaciju Dodir, to je hrvatska organizacija za gluhoslijepe osobe, kojoj na žalost treba jako puno pomoći, a isto tako pomoći ćemo u jednom dijelu Hrabrom telefonu, organizaciji koja se brine o zlostavljenoj djeci od strane roditelja, i humanitarnoj inicijativi za uzgoj i trening pasa za razminiravanje jer, na žalost, mine će u dosta narednih godina i dalje biti problem u Hrvatskoj. A što se tiče Američkog veleposlanstva, mislim da je suradnja sve ove godine jako dobra, jer Američko veleposlanstvo podupire akcije Američke trgovačke komore bilo s veleposlanikom, a bilo i cjelokupnog ekonomskog odjeljenja Američkog veleposlanstva i mislim da se u mnogim aktivnostima tu nadopunjujemo. Tako da, u krajnjoj liniji, danas je prisustvo veleposlanika Rosina i njegov ohrabrujući govor samo potvrdio da smo u toj suradnji na ispravnom putu i da jako dobro zajedno surađujemo," kaže gospodin Šlat.

U dosadašnjim humanitarnim akcijama, prikupljeno je više od stotinu tisuća dolara u protekle dvije godine, kojima se pomoglo raznim udruženjima i zdravstvenim i socijalnim udrugama.

XS
SM
MD
LG