Linkovi

Aung San Suu Kyi ponovno puštena na slobodu (12/5/02) - 2002-05-14


Burmanski vojni režim pustio je Aung San Suu Kyi na slobodu nakon devetnaest mjeseci kućnog pritvora. Promatrači se nadaju da ovaj potez pokazuje da burmanski vojni režim ozbiljno shvaća suradnju s Aung San Suu Kyi i demokratskom oporbom na ponovnom uspostavljanju civilne vladavine. To je, međutim, tek prvi korak.

Tisuće burmanskih pro-demokratskih aktivista zatvoreno je od općih izbora 1990, kada se narod Burme uvjerljivo izjasnio za okonačanje vojne vlasti. Prošle godine, oko dvije stotine političkih zatvorenika pušteno je na slobodu. No, više od tisuću i petsto zatvorenika savjesti i dalje je zatvoreno, uključujući i oko dvadeset članova parlamenta izabranih 1990.

Slobode govora, tiska i udruživanja u Burmi su znatno ograničene. Vojni režim nastavlja blatantno kršiti ljudska prava, uključujući slučajeve proizvoljnog zatvaranja, mučenja, silovanja i prisilnog rada. Burmanski je režim javno ustvrdio da će Aung San Suu Kyi uživati punu slobodu kretanja i da će moći sudjelovati u političkim aktivnostima. Sjedinjene Države i druge zemlje pažljivo će pratiti ponašanje režima, da bi se vidjelo je li ispunio svoja obećanja.

Obraćajući se oduševljenim gomilama pristaša, Aung San Suu Kyi je kazala da njeno puštanje i razgovori koje je vodila s burmanskim vojnim režimom predstavljaju znak “nove zore u zemlji”. Prema njenim riječima, “sljedeći korak su razgovori o politici”.

Ti su razgovori prijeko potrebni. Burmanska ekonomija stagnira. Korupcija, proširena trgovina drogama i drugi oblici kriminala gotovo su sveprisutni. Cenzura i represija guše akademski, vjerski i društveni život Burmanaca. Narodu Burme uskraćeno je i pravo da promijeni vladu.

Za puštanjem Aung San Suu Kyi uskoro bi trebalo uslijediti puštanje drugih političkih zatvorenika i prekidanje represije. Kako je rekla Aung San Suu Kyi, “nadamo se samo da će se ova zora vrlo brzo pretvoriti u pravo jutro.”

XS
SM
MD
LG