Linkovi

Ekstremna pobožnost (15/5/02) - 2002-05-14


Prije nekoliko dana, na velikom natkriljenom stadionu u Indianapolisu, odigravao se događaj koji bi, na prvi pogled, svakome izgledao kao još jedan rock koncert – raskošni light show, izmjenjivanje poznatih sastava, gostujuće sportske zvijezde i, na koncu, oduševljena masa od 44 tisuće mahom tinejđera i dvadesetogodišnjaka.

Sve to su, međutim, bila samo popratna uzbuđenja jedne vjerske manifestacije – javne molitve, namijenjene pripadnicima svih kršćanskih denominacija, ali prvenstveno onima tinejđerske dobi. Cilj manifestacije vrlo je jasan – učiniti Boga zanimljivim mlađim generacijama. Iza ovakve "rock and video spot" verzije doživljavanja Boga stoji neprofitna vjerska organizacija Teen Mania, koju je 1986. godine osnovao propovjednik Ron Luce.

Luce tinejđere ne želi privući svojem specifičnom kršćanskom pohodu, nego općenito kršćanskoj viziji Boga. Kako je rekao, želja mu je da mlade navede na promišljanje o prioritetima popularne potrošačke kulture, - seks, novac, popularnost, skupe stvari -, nasuprot temeljnim životnim vrijednostima. Njegov je motto: "Generacija koju svijet ne može promijeniti jest ona generacija koja će promijeniti svijet."

Molitve i poruke propovjedničke organizacije Teen Mania nisu uopće nove – sve se temelje na istim čitanjima iz Biblije kojima se koriste i svećenici u katoličkoj i brojnim protestantskim crkvama u Sjedinjenim Državama. Ono što je novo je način na koji su te poruke i čitanja "upakirani" – generaciji koja je izrasla na video spotovima, reklamnoj robi i televizijskom programu sa stotinjak programa, nudi se Bog upravo u takvoj verziji. Čitanja su brza i dinamična, poruke se izvikuju ili pjevaju kao slogani, a praćene su svjetlosnim i glazbeno-scenskim specijalnim efektima.

Jednako kao i na rock koncertima, ili u zabavnim parkovima, - ali, naravno, drugačijeg sadržaja -, Božje se poruke mogu pribaviti i otisnute na jakne, majice, kape, lončiće i čaše. Mogu se kupiti i CD-i i kazete s uglazbljenim psalmima. Ali, kako kaže propovjednik Ron Luce, ono što mlade najviše privlači na njegove, nazovimo ih, obrede, jest osjećaj zajedništva i temeljnog kršćanstva. Kako kaže, svi se osjećaju kao da su upravo oni prvi koji su otkrili Boga.

Luceova metoda prozelitizma pokazuje se iznimno uspješnom. Posljednja turneja Teen Manije, - na kojoj je Indianapolis bio samo jedna postaja -, privukla je na javne molitve, u tridesetak mjesta i gradova, više od pola milijuna mladih. Najveći broj njih je pritom prešao iz faze blage zainteresiranosti za Boga u fazu predanog vjerovanja. Mnogi su, prema pisanju lista Christian Science Monitor, otkrivši Boga otkrili i smisao vlastitog bivstvovanja.

XS
SM
MD
LG