Linkovi

Mjerenje mirisa ... ili smrada!? (11/5/02) - 2002-05-14


Svjetlost se mjeri kandelama; zvuk decibelima. Ako koristite pneumatsku bušilicu, šanse su da proizvodite nesnosnu buku od 80 decibela. Ali, upitate li bilo kojeg znanstvenika koliki je ustvari smrad svinjogojske farme, odgovor će redovito biti opisnog tipa: grozan, fuj, zagušljiv i slično. Dakle, ne postoji olfaktorni ekvivalent decibelima.

Međutim, to bi se moglo uskoro promijeniti zahvaljujući izvjesnom Sethu Hapneru, koji upravo dovršava magisterij na tu temu na sveučilištu Penn State. Hapner je, zajedno s Bradleyem Striebigom, pročelnikom odjela za tehnologiju zaštite okoliša pri Laboratoriju primijenjenih znanosti sveučilišta Penn State, razvio, kako on to zove, "indeks mirisa".

Koristeći lako dostupnu tehnologiju, Seth Hapner je izradio mjerač koji može zamijetiti plinove, otpuštene iz bilo koje tvari i u bilo kojoj količini, i označiti ih brojčanim vrijednostima. Ako je vrijednost indeksa mirisa 1000, onda ga ljudski nos može osjetiti; ako je 10 tisuća, onda se već može razabrati i vrsta mirisa – recimo, smrad trulih jaja, ako se radi o sulfidnim spojevima. Ako indeks iznosi 100 tisuća, onda se svatko hvata za nos i bježi od njega.

Problem sa čitavom aparaturom i sustavom mjerenja mirisa, odnosno smrada, leži u tome da je svaka kvalifikacija vrlo subjektivna. No, bez obzira na subjektivnost, već se može zamisliti uporaba takvih mjerača na mjestima gdje trenutna tehnologija ne uspijeva u potpunosti pobijediti smrad, jer ga, čak ni u najboljim uvjetima, ne može tako precizno detektirati – u pogonima za obradu otpadnih voda i, recimo, ranije spomenutim svinjogojskim farmama.

Mirisi, točnije smradovi, inače, trenutno su u velikoj modi. Američka vojska uveliko eksperimentira i razvija neletalna oružja koja se baziraju na nesnosnom smradu. Prema izvješću, objavljenom u časopisu American Chemical Society, "smradna bomba" američke vojske otpušta koktel krajnje neugodnih mirisa, koji se može opisati kao trulo smeće plus ljudski izmet plus zapaljene dlake. Doživljaj je, navodno, toliko odvratan da svatko bježi kud ga noge nose.

Upravo u tome i leži privlačnost smradne bombe, - barem u očima njezinih kreatora -. Ona bi bila znatno neopasnija, a po učinkovitosti jednaka ili bolja od suzavca. ... čime se odmah i opisuje njezino polje djelovanja.

XS
SM
MD
LG