Linkovi

Cerovac: Zakon o sprečavanju sukoba interesa će nas priključiti tijekovima modernog svijeta (14/5/02) - 2002-05-14


Povodom objavljivanja indexa korumpiranosti u svijetu, razgovarali smo s izvršnim direktorom Transapency International Hrvatska Benjaminom Cerovcem. Najprije smo ga zamolili da nam kaže nešto više o pismu koje njegova organizacija namjerava uputiti vladi.

Benjamin Cerovac: Napisat ćemo pismo premijeru, ministru gospdoarstva i drugim nadležnim osobama, odnosno organima, gdje ćemo zatražiti da se prati, što smo poslije naknadno rekli, konkretno privatizacija INA-e. Znači, mi konkretno tražimo da predstavnici gradjana, da ne kažem da predstavnici Transparency International imaju jednu ulogu pratitelja zbivanja u cijelom tom procesu privatizacije, kako bi mi kao gradjani bili sigurni da je cijeli proces privatizacije INA-e proveden tako da bude maksimalno koristan za Republiku Hrvatsku i za njene gradjane.

Glas Amerike: Što nam možete reći o inicijativi za donošenje zakona o sprečavanju sukoba interesa?

BC: To je vrlo važno. Taj zakon o sprečavanju sukoba interesa će nam svakako omogućiti da se na neki način priključimo tokovima, ne bih sad rekao zapadnog svijeta, ali svakako, modernog svijeta. I s druge strane, što je veoma važno ovdje napomenuti je, kako mi težimo, kao Transparency International, većoj transparentnosti i stvaranja uvjeta za ne samo suzbijanje korupcije, nego praktički za stvaranje uvjeta da korupcija se niti ne može razviti. Jedan takav zakon o sprečavanju sukoba interesa je veoma važan zato što će on zagarantirati, odnosno trebao bi zagarantirati, da će javni službenici vršiti svoju dužnost prema najboljem znanju i prema općem interesu, a ne eventualno motivirani nekakvim privatnim pobudama.

GA:Hrvatska je na prošlogodišnjoj listi bila na 47. mjestu, i to u društvu s Bugarskom i Republikom Češkom. Kako je Hrvatska rangirana ove godine, ili se taj podatak tek očekuje?

BC: Ovako, embargo, još nismo sigurni, budući da nije objavljen točan datum objavljivanja indeksa. Današnji indeks, koji je indeks izvoznika korupcije, koji je veoma važan za Hrvatsku zato što upozorava na zemlje koje su spremne, odnosno na kompanije iz tih zemalja koje su spremne se koristiti svim mogućnostima, takodjer i nelegitimnima, u svrhu dobivanja poslova, za njihovu veću korist, a štetu Hrvatske. Znači, zemlje koje su spremne platiti mito javnim službenicima i predstavnicima domaćih kompanija, kako bi pod što nepovoljnjim uvjetima za nas, odnosno Hrvatsku ili slične takve zemlje, ostvarili profit. I to je u vidu u kojem se Hrvatska nalazi sada, pred privatizacijom INA-e, izgradnjom infrastrukture i svih velikih infrastrukturalnih projekata i prodajom raznoraznih naših dobara. Veoma je važno vidjeti s kim bi se suradjivalo zato što posljedice trenutno loše sklopljenih poslova bi bile jako teške i mogle bi se na nekoliko desetljeća manifestirati u društvu.

GA:Sektor obrane i oružja je, pokazuju rezultati ankete, u čitavom svijetu je jedan od najkorumpiranijih.

BC: Trideset i osam posto ispitanika smatra da se najveće mito plaća baš u sektoru oružja i obrane, tako da je to svakako za nas jedan veoma važan i indikativan podatak, zato što se zna da Hravtska u zadnjih nekoliko mjeseci vrši odredjena nastojanja za priključenje NATO-u, i naravno isto za modernizaciju vojske kako bi odgovarala europskim standardima.

XS
SM
MD
LG