Linkovi

Transparency International - Indeks korupcije zemalja ulagača (14/5/02) - 2002-05-14


"Ovogodišnji podatci Transparency Internationala pokazuju da su u podmićivanju država u koje žele ulagati u ovoj godini najsklonija poduzeća iz Rusije, Kine, Tajvana i Južne Koreje, dakle tvrtke iz azijskih država, stoga pozivamo hrvatsku vladu da promisli treba li privlačiti investitore iz tih zemalja". Citirani poziv s današnje tiskovne konferencije je uputio Siniša Petrović, predsjednik hrvatskog ureda Transparency Internationala, međunarodne udruge za borbu protiv korupcije koja okuplja oko devedeset država.

Ovoga puta Transparency International propitivao je koje su zemlje u ovoj godini najsklonije davanju mita da bi dobile posao u inozemstvu. Najmanje sklona podmićivanju radi dobivanja posla u inozemstvu su tvrtke iz najrazvijenijih zemalja: Švicarske, Švedske i Austrije. Predsjednik hrvatskog Transparency Internationala javno je upozorio hrvatsku Vladu, da se Hrvatska, kao zemlja koja želi privući strane investitore mora aktivno uključiti u međunarodnu aktivnost suzbijanja korupcije, dakle biti vrlo oprezna kod sklapanja poslova s poduzećima iz rizičnih zemalja. Ovo upozorenje hrvatskog Transparency Internationala utoliko je važnije ako se ima na umu da u Hrvatskoj kreće novi krug privatizacije.

Privatiziraju se, naime, preostala velika državna poduzeća: INA, Hrvatska elektroprivreda, Croatia osiguranje, hotelska poduzeća, itd. Hrvatski ured Transparency International-a u idućih će petnaest dana od hrvatske vlade zatražiti da mu omogući praćenje procesa privatizacije INA-e. "Ako to vlada dopusti", tvrdi predsjednik Transparency International Hrvatske, "pokazat će spremnost da nacionalni program borbe protiv korupcije koji postoji na papiru doista želi provesti u djelo".

Transparency International Hrvatske službeno je s tiskovne konferencije pozvao Sabor da konačno donese zakon o suzbijanju sukoba interesa koji definira što su to privatni a što javni interesi visokih državnih dužnosnika i kako ih odvojiti. Spomenuti zakon preventirao bi pojave korupcije za koju su odgovorni najviši državni dužnosnici, a ni sadašnja vlast, jednako kao ni prethodna, još ga nije donjela.

XS
SM
MD
LG