Linkovi

Bush o palestinskoj reformi (13/5/02) - 2002-05-14


Kao što je istaknuo predsjednik George Bush, Sjedinjene Države podržavaju legitimne težnje palestinskog naroda za palestinskom državom. Izrael je priznao taj cilj. “Temelji pravednog mira su jasni”, kazao je gospodin Bush, “dvije države, Izrael i Palestina, u suživotu jedna pokraj druge u miru i sigurnosti”.

Ali “da bi bio uspostavljen mir”, rekao je predsjednik Bush, “moramo iskorijeniti teror”. Palestinski čelnik Yasser Arafat nedavno je govorio na arapskom jeziku protiv terorizma. U odgovoru na samoubilački bombaški napad u kojem je ubijeno 15 Izraelaca nedaleko od Tel Aviva, 7. svibnja, gospodin Arafat je naredio uhićenje nekih članova terorističke organizacije Hamas. "“To je pozitivan razvoj događaja”, kazao je predsjednik Bush. “Sada je vrijeme na gospodinu Arafatu da obavi svoj posao i zadrži ih u zatvoru”.

Sve do sada, kao što je rekao predsjednik Bush, Yasser Arafat je “iznevjerio palestinski narod”. Nije vodio dobru politiku. Kao rezultat toga Palestinci pate i mene boli duša kad vidim palestinske majke i očeve koji se pitaju hoće li njihova djeca biti u mogućnosti steći dobro obrazovanje i hoće li biti posla za njihovu djecu”.

Gospodin Bush je rekao da se trebaju uspostaviti institucije kako bi potencijalna palestinska država bila miran susjed Izraelu”. Takve reforme, kazao je, uključuju “osiguravanje postojanja jedinstvenog zapovjedništva snaga sigurnosti koje bi bile odgovorne za uhićenja terorista, reforme kao što je uspostava takvog ekonomskog sustava koji bi promicao vladavinu zakona i poraz korupcije, reforme koje bi omogućile da – u slučaju programa obnove za što smo mi i Europljani izrazili zanimanje – novac bude utrošen na one projekte za koje je i planiran.”

Kao što je rekao glasnogovornik Bijele kuće Ari Felischer, “Sjedinjene Države očekuju od palestinskog naroda i palestinske vlasti da poduzmu akcije dostojne potencijalne države. Takve akcije bi trebale biti vladavina prava, transparentnost, borba oprotiv terorizma i razumne stvari koje svi razumni narodi očekuju od potencijalne državne strukture i potencijalnih čelnika kako bi se uspostavila stabilnost u jednoj regiji zahvaćenoj nasiljem.

Ukratko, kao što je kazao gospodin Fleischer, “najbolji način da se pomogne palestinskom narodu je da palestinske vlasti brinu o svom narodu i da poduzimaju akcije u njegovom interesu”.

XS
SM
MD
LG