Linkovi

Antisemitizam u Egiptu (8/5/02) - 2002-05-13


Da bi na Srednjem istoku bio uspostavljen mir – kao što je rekao predsjednik Bush – sve strane moraju intenzivirati rad na svojim obvezama. Jedna od ključnih obveza jest osigurati da novine, radio i televizijske postaje ne potiču mržnju i nasilje.

29. travnja urednici egipatskog dnevnika Al-Akhbar nisu odgovorili na tu odgovornost. Taj vladin dnevni list objavio je u svojoj rubrici stajališta članak prepun nečuvenih anti-semitskih laži.

U tom tekstu koji je napisao Fatma Abdallah Mahmoud navodi se da su “Židovi prokleti -- Židovi našeg vremena, oni koji su im prethodili i oni koji će ih doći nakon njih ako takvih uopće bude”. U odnosu prema nacističkom holokaustu u kojem je ubijeno šest milijuna Židova, u tekstu objavljenom u egipatskom dnevnom listu donosi se apsurdna tvrdnja “da je cijelo to pitanje, kao što su dokazali brojni francuski i britanski znanstvenici i istraživači dokazali, ništa više od velike izraelske zavjere kojoj je cilj bio maltretiranje njemačke vlade.

Nakon negiranja činjenice da se Holocaust uopće dogodio, u stajalištima Al-Akhbara kaže se slijedeće za Adolfa Hitlera: “Da si samo to učinio, da se to stvarno dogodilo, svijet bi mogao odahnuti bez židovskog zla i grijeha.” Tekst se zaključuje pozivom Bogu da učini prokletima Židove “sve do kraja njihove posljednje generacije”.

Ovo nije prvi put da je egipatski dnevnik Al-Akhbar objavio laži pune mržnje prema Židovima. Prošlog lipnja u jednom članku se govorilo o lažima holokausta. Taj list nije ni izbliza jedini u poticanju mržnje prema Židovima.

U ožujku je saudijski dnevnik Al-Riyadh objavio dvije kolumne u kojima su se iznjeli netočne i degutantne tvrdnje da Židovi ubijaju mlade ljude kako bi uporabili njihovu krv pri pravljenju slastica za njihove vjerske blagdane. Ti su članci izazvali takve prosvjede međunarodne zajednice da ih urednik Al-Ryadha odbacio kao netočne. To je dobar primjer koji bi urednici Al-Akhbara trebali slijediti.

Kao što je rekao predsjednik Bush u Ujedinjenim narodima, u studenome, “poticanje etničke mržnje služi razvoju uzroka terora. Vrijeme je da sve novine te radijske i televizsijske postaje prestanu s objavljivanjem laži punih mržnje te da time prestanu s poticanjem nasilja.

XS
SM
MD
LG