Linkovi

Dugoročne posljedice 11. rujna (9/5/02) - 2002-05-13


Teroristički napadi na Sjedinjene Države od 11. rujna prošle godine doveli su do brzog odgovora. Koalicija, na čelu sa Sjedinjenim Državama, započela je vojnu kampanju u Afganistanu. Tlačiteljski režim talibana bio je srušen, a teroristička mreža al-Qaida bila je lišena svog utočišta. Njezino je čelništvo u bijegu, a mnogi su operativci al-Qaide ubijeni ili zarobljeni.

Afganistan je preobražen iz zemlje koja je bila pokrovitelj terorizma u zemlju na čijem su čelu ljudi koji pokušavaju stvoriti bolju budućnost. Međutim, rat protiv terorizma razotkrio je mnoge istine. Među njima, kako je rekla savjetnica Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Condoleeza Rice, i onu "da je došao kraj naivnosti na polju međunarodne politike i onoj o našoj vlastitoj ranjivosti." Globalni rat protiv terorizma na najjasniji je način pokazao da je u međunarodnoj politici vojna snaga još uvijek važna.

Među spoznatim istinama je i ona da koalicija, na čelu sa Sjedinjenim Državama, mora borbu prebaciti u dvorište terorista. To znači, kako je rekao predsjednik George W. Bush, da se ne može praviti razlika između terorista i onih koji im pružaju utočište. Sjedinjene Države su odlučne održavati kampanju kojom se teroristima uskraćuju utočišta, bez obzira na to odakle su i gdje provode svoje zločine. "Naša poruka svakom čelniku, na svim kontinentima,"kazala je Condoleeza Rice, "jasna je - terorizam ne može služiti nikakvom cilju. On nikada, nikada nije legitiman. On je, po svojoj vlastitoj prirodi, zao. Teroristi nemaju pozitivne ciljeve. Teroristi ne zastupaju ništa. Oni su protiv mira i slobode i samog života.!

Istina je i da je 11. rujna potpuno jasno pokazao potrebu da se teroristima i neprijateljskim državama uskrati prilika da nabave oružja masovnog uništenja. Kako je rekla gospođa Rice, "Najopasnijim ljudima na svijetu jednostavno se ne smije dopustiti da pribave najopasnija oružja na svijetu. Tvrdokorna je i zabrinjavajuća činjenica da se popis zemalja koje su pokrovitelji terorizma i popis onih koje pokušavaju pribaviti oružja masovnog uništenja, značajno preklapaju."

I, konačno, jedanaesti je rujna istaknuo činjenicu da za globalni teror treba globalno rješenje. Trenutno, dvadeset zemalja sa svojim postrojbama djeluje u i oko Afganistana. Mnoge druge osiguravaju obavještajne podatke, a akcijama policijskih i pravosudnih organa presijecaju puteve financiranja terorista.

Kao što je rekla savjetnica za nacionalnu sigurnost Condoleeza Rice, "Strpljivo i usredotočeno čelništvo već nas je dovelo daleko, a vjerujemo da će nas provesti sve do pobjede."

XS
SM
MD
LG