Linkovi

Neće biti skorih promjena u odnosima SAD-a i Kube (13/5/02) - 2002-05-13


“Carter na Kubi: Što nakon toga” – naslov je iz današnjeg Christian Science Monitora kojim počinjemo redoviti pregled američkog tiska. Doista, što znači posjet gospodina Cartera komunističkoj Kubi. Christian Science Monitor tvrdi da će taj događaj jamačno nepovoljno odjeknuti u kubanskoj zajednici u Sjedinjenim Državama no da, prema mišljenju većine stručnjaka za Kubu, neće dovesti do nikakvih značajnijih promjena u američkoj politici prema toj otočkoj zemlji. “S jednim Bushom u Bijeloj kući, drugim u guvernerskoj fotelji Floride i anti-Castrovski nastrojenim Amerikancom kubanskog podrijetla koji obnaša čelnu dužnost State Departmenta za zapadnu hemisferu, ne treba očekivati nikakvo zatopljavanje odnosa u bližoj budućnosti”, zaključuje dnevnik iz Bostona.

Washington Post, pak, upozorava na sve veću bojazan među ovdašnjim stručnjacima za terorizam da će model samoubilačkih bombaških napada kakve izvode palestinski militanti u Izraelu biti izveden u Sjedinjene Države. Bombu koja bi se remenom mogla vezati za tijelo lako je proizvesti, a napadača samoubojicu veoma teško zaustaviti. Stručnjaci upozoravaju da takva opasnost po Sjedinjene Države mora biti ozbiljno uzeta u obzir. “Napadač samoubojica može donijeti odluku kakvu drugo oružje, naravno, ne može. Ni najpametnije bombe iz Pentagonovih kataloga ne mogu se pretvarati da su trudna žena ili pričekati s napadom dok se okupi veći broj potencijalnih žrtava ili pak odabrati bolji cilj u posljednjoj minuti”, piše Post.

I još jedan pogled na stranice Christian Science Monitora koji upozorava da su mnogim diplomci koji ovih dana izlaze s američkih fakulteta prepoterećni kreditnim dugom. List iznosi slučaj izvjesne Christine Brown koja je tijekom studija na svojoj kreditnoj kartici skupila dug od osam tisuća dolara uz 20 tisuća dolara kredita vezanih za studij. Kombinacija ta dva duga, ističe Monitor, ubitačna je za generaciju mladih koja bi trebala uživati u svojoj prvoj godini neovisnog života.

XS
SM
MD
LG