Linkovi

Srednji istok: Spremnost na nastavak oživljavanja mirovnog procesa? (13/5/02) - 2002-05-13


Nakon što je Izrael odlučio odgoditi planiranu ofenzivu na pojas Gaze, javljaju se znakovi da su obje strane možda spremne nastaviti s oživljavanjem mirovnih pregovora.

Nakon gomilanja izraelskih snaga i tenkova uz granicu pojasa Gaze, očekivalo se da će Izrael pokrenuti ofenzivu protiv Palestinaca u znak osvete zbog prošlotjednog palestinskog samoubilačkog bombaškog napada, u kojem je ubijeno 15 ljudi. Umjesto toga, izraelska je vojska počela pripadnike pričuvnog sastava slati kući. Izraelski ministar obrane Benjamin Ben Eliezer izjavio je za CNN da je Izrael odgodio ofenzivu djelomice i zbog toga što su se događaji počeli razvijati u pozitivnom smjeru.

"Spremni smo dati šansu mirovnom procesu."

Glasnogovornik izraelske vlade Dore Gold priznao je da je ofenziva odgođena i zbog vojnih i operativnih razloga. No, prema njegovim riječima, čini se da se i stav Palestinaca počeo mijenjati.

"Vidimo sve više dokaza da je palestinsko čelništvo počelo preispitivati vlastite postupke. Također vidimo da palestinske vlasti sve više govore o reformama. Ako vidimo i jasne znakove veće transparentnosti i odgovornosti među palestinskim čelnicima, možda ćemo moći učiniti prve korake prema izlazu iz ove krize."

Administracija predsjednika Busha smatra da je provođenje reformi u palestinskoj upravi od ključne važnosti. Članica palestinskog parlamenta Hanan Ashrawi slaže se da su reforme potrebne, no u gostovanju na CNN-u kazala je da ih nitko ne može palestinskom narodu nametnuti izvana.

"Palestinski narod pokušava provesti reforme iznutra. Te reforme moraju doći od samih Palestinaca i biti autentične. Reforme se moraju osnivati na pitanjima koja su važna za Palestince, a ne na temelju pitanja nametnutih izvana, jer bi stvorilo novu neokolonijalnu situaciju."

Gospođa Ashrawi kazala je da palestinski narod nestrpljivo očekuje provođenje lokalnih i općih izbora, koji su se trebali održati prije šest godina.

XS
SM
MD
LG