Linkovi

Politički poraz Ariela Sharona (13/5/02) - 2002-05-13


Izraelski premijer Ariel Sharon doživio je politički poraz, nakon što je njegova stranka Likud usvojila rezoluciju u kojoj u potpunosti odbacuje uspostavljanje palestinske države. Ova odluka predstavlja pobjedu njegovog glavnog suparnika, bivšeg premijera Benjamina Netanyahua.

Na burnom sastanku središnjeg odbora Likuda u Tel Avivu, gospodin Sharon i gospodin Netanyahu sukobili su se oko toga – treba li stranka glasati o rezoluciji u kojoj potpuno odbacuje uspostavljanje palestinske države. Prijedlog premijera Sharona o odgađanju izjašnjavanja odbijen je u tajnom glasanju. Premijer je na sve načine pokušavao spriječiti izjašnjavanje, ustvrdivši da bi to moglo pojačati međunarodni pritisak na Izrael i svezati mu ruke u pregovorima.

Njegov govor mnogi prisutni dočekali su uzvicima negodovanja. Gospodin Sharon je prošle godine u dva navrata javno izrazio podršku za osnivanje palestinske države, kada prestanu sukobi. Gospodin Netanyahu započeo je svoj govor pozivom na upućivanje palestinskog čelnika Jasera Arafata u egzil. On je također kazao da Palestincima treba omogućiti samoupravu, ali da im se ne smiju dati sva prava vezana uz državu, kao što su održavanje vojske i nabavljanje oružja, jer bi takva država predstavljala prijetnju postojanju Izraela.

XS
SM
MD
LG