Linkovi

Don Ivan Grubišić: Nema brzog izlaska iz ovakvog stanja duha i morala (12/5/02) - 2002-05-12


Kako bi ponudili izlaz iz postojeće krize skupina uglednih mislećih snaga iz cijele zemlje predstavit će uskoro javnosti političko-građanski pokret koji bi nazvali Alijansa za treću Hrvatsku. Cilj je Alijanse okupiti moralne pojedince društva i nepotrošene političare koji će ponuditi javnosti projekte i programe o izlasku iz teške krize. O tome, i o stanju duha u zemlji, govori dr Don Ivan Grubišić koji je u hrvatskoj javnosti poznat kao oštar kritičar društvenih i političkih zbivanja.

“Za sada ne vidim izlazak iz krize u parlamentarnim izborima jer na hrvatskoj političkoj sceni, stranačkoj političkoj sceni, mi zapravo nemamo adresu, nemamo stranku, pa ni osobe za koje bi čovjek se odlučio i dao im povjerenje, dao im svoj glas. S druge strane, paralelno, treba ići na formiranje treće političke snage, ili, kako smo govorili, trećeg puta – glas za čovjeka - gdje bi trebalo doći do promjene odnosa politike prema građanima. Jer ja sam uvjeren da od devedesetih naovamo do te promjene nije došlo. Ovakvo vođenje parlamentarne demokracije i višestranačja je neefikasno jer su se stranke pozabavile same sobom uglavnom, a ne općim problemima hrvatskog društva," kaže don Grubišić.

Kriza pravne države i kriza osiromašenja stvorile su duboku moralnu i etičku krizu. Koliko je tome pridonijela spora promjena mentaliteta naslijeđenog iz prošlog sustava?

“Možda je najgore što se u Hrvatskoj dogodilo da su i one vrijednosti koje su bile i obilježavale hrvatski narod i prije devedesetih, one su ovakvim vođenjem politike i načinom bogaćenja, upravo političara i onih koji su bili bliže nositeljima vlasti, da se jedan sloj, tako da kažem preko noći obogatio, drugi se obogatio na kriminalu, treći na organiziranom kriminalu i ostavio je u mladima negativne uzore: kako se treba živjeti dobro i imati bez obzira da li se to pošteno radi i zarađuje vlastitim radom. Važno je imati i uživati. Taj mentalitet je doveo u pitanje onu supstancu morala, poštenja, koji smo imali u višem obliku prije devedesete nego kasnije," kaže don Grubišić.

Hrvatska treba novu viziju prema budućnosti i mlade stručne kadrove koji neće napustiti zemlju. Kako promijeniti stanje duha?

Odgovara dr. don Ivan Grubišić: “Zadnju svoju tribinu sam naslovio "Zoru jutra vidim u daljini". S tim sam htio reći da brzog izlaska iz ovog stanja duha, stanja morala - nema. Jedini put nije nikakav kolektivizam nego poziv pojedinca čovjeka da počne od sebe. U tom vidu onda i najdalji put, i najduže putovanje, počinje s prvim korakom. To bi trebao biti zadatak crkve kao trajne vrhovne vertikale. Da ona radi na profiliranju tog segmenta društva i to je njezino zaduženje. Što bi danas značilo da unosi dimenziju dijaloga, da unosi dimenziju solidarnosti među ljudima, da se pokaže naročito da je predvoditeljica govora ljubavi i ekumenizma. Da ne bude možda jedna od institucija koja se prvenstveno bori za svoj položaj u društvu i za svoju financijsku moć," kaže don Ivan Grubišić.

XS
SM
MD
LG