Linkovi

Okončana opsada Crkve Kristova rođenja (10/5/02) - 2002-05-10


Okončano je gotovo šest tjedana opsade Crkve Kristova rođenja u Betlehemu. Ubrzo nakon svitanja palestinski militanti su jedan po jedan napustili ovo kršćansko svetište.

Prvo se na izlazu iz Crkve Kristova rođenja pojavilo trinaest traženih Palestinaca, koji su prošli kroz detektore za otkrivanje metala, prije negoli su ih pretražili pripadnici izraelske vojske.

Odvedeni su u jedan vojni logor pokraj Betlehema kako bi im se pružila medicinska njega, a potom su prebačeni zrakoplovom na Cipar.

Za spomenutom trinaestoricom Izrael je izdao potjernice, a ciparska vlada je priopćila da će im pružiti utočište dok se ne odredi njihovo konačno odredište za progon.

Poslije njih iz Crkve je izišlo 26 palestinskih militanata koji će biti upućeni u Pojas Gaze, prema sporazumu s Izraelom postignutim uz posredovanje međunarodne zajednice. Ostali koji su bili u crkvi zatečeni ili su dobrovoljno u njoj ostali kao što su svećenici, časne sestre i civili pušteni su na slobodu.

Palestinski militanti ušli su nasilno u Crkvu 2. travnja, dok su ih progonile izraelske postrojbe. Otada su vojnici okružili ovo svetište, sagrađeno na mjestu gdje se, prema tradiciji, rodio Isus Krist.

Sporazum o okončanju opsade ove crkve predsatvlja kompromis između izvornog izraelskog zahtjeva da se trinaest traženih Palestinaca izvede pred sud u židovskoj državi ili da bude permanentno prognano.

Smatra se da je oružje militanata ostavljeno u Crkvi prije predavanja međunarodnim posrednicima.

Obitelji i prijatelji spomenutih trinaest Palestinaca okupili su se na krovovima kuća u blizini crkve kako bi po možda posljednji put pogledali one koji odlaze u progonstvo. Ovdje u Washingtonu je predsjednik Bush izjavio da okončenje sukoba u Betlehemu povećava šanse mirovnog procesa.

XS
SM
MD
LG