Linkovi

Zagreb: Danas počinje konferencija europskih parlamentaraca (10/5/02) - 2002-05-10


U Zagrebu će danas i sutra boraviti parlamentarne delegacije iz svih članica Vijeća Europe, zatim pridruženih članica Izraela, Meksika i Kanade, te delegacije nekoliko europskih asocijacija. Oko 400 stiglo je još jučer na konferenciju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, koja službeno počinje danas u 9 sati u zagrebačkom hotelu Opera, a trebala bi završiti u subotu poslijepodne.

Tema konferencije je uloga nacionalnih parlamenata u borbi protiv terorizma i zaštiti ljudskih prava. Očekuje se da će se konferencija okončati usvajanjem povelje, koja će moralno obvezivati zemlje-članice Vijeća Europe na poštivanje ljudskih prava, prava djeteta i borbu protiv svih oblika diskriminacije. Domaćin ovog velikog međunarodnog političkog skupa, predsjednik Sabora Zlatko Tomčić, već sinoć je održao radni sastanak s predsjednikom Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Peterom Schiederom. Tom prigodom Tomčić je izjavio: “Povjerenje da mi budemo organizator ove konferencije bit će za nas u hrvatskom Saboru stimulans, a vjerujem, isto tako, i za Vladu RH, da svoje preostale obveze izvršimo na vrijeme i kvalitetno.”

Njegov gost Peter Schieder konstatirao je golem napredak u ispunjenju obveza koje Hrvatska još uvijek ima prema Vijeću Europe. Tomčić je sinoć upriličio svečani prijem za sve goste konferencije. Hrvatski domaćin će tijekom naredna dva dana održati niz bilateralnih sastanaka s predstavnicima europskih parlamenata

XS
SM
MD
LG