Linkovi

CSM: Luke Helder nije tipični podmetač eksplozivnih naprava (9/5/02) - 2002-05-09


Pogled na naslovnice jutrošnjih izdanja američkih dnevnih listova pokazuje da je, osim vanjskopolitičkih, vodeća tema - dvadesetjednogodišnji student uhićen pod sumnjom da je podmetnuo bombe kućne izrade u poštanske sandučiće u pet američkih saveznih država. Christian Science Monitor bavi se neočekivanim profilom tog osumnjičenika. Kako piše, Luke Helder, student sveučilišta Wisconsin, bio je, po mišljenju svih koji su ga poznavali, punk rocker, ali ne i gnjevni usamljenik i osvetnik.

Dok vlasti još istražuju motive iza njegovih navodnih čina, prvo što se pokazuje, piše Monitor, jest da on uopće ne odgovara standardnom profilu počinitelja takvog zločina. FBI je tragao za starijim bijelcem, razočaranim nezadovoljnikom. Umjesto toga, našao je ljubitelja sastava Nirvana, koji je na vlastitom web sajtu rekao da su mu najvažnije stvari na svijetu - njegova djevojka i njegova glazba. Politika, u smislu nezadovoljstva vladom, tek je ponekad bila predmet njegovih rasprava s kolegama i roditeljima.

Jedino što se pokazuje promjenom novijeg datuma u životu ovog mladića - koji je, inače, po svemu ono što bi svaki roditelj poželio da mu bude dijete -, kako piše Christian Science Monitor, je snažna zainteresiranost za spiritualna pitanja - nerealnost smrti, postojanje duhova, život nakon života, nirvana i slično. Uz redovni studij industrijskog dizajna, Luke Helder je posljednji semestar upisao i kolegij o filozofiji religije i, prema tvrdnjama kolega i profesora, bio najaktivniji student u raspravama.

XS
SM
MD
LG