Linkovi

Mesić: Hrvatska će sudjelovati u naporima UN na poboljšanju statusa djece u svijetu (8/5/02) - 2002-05-09


Republika Hrvatska će sudjelovati u naporima Ujedinjenih Naroda na popravljanju statusa djece u svijetu, izjavio je hrvatski predsjednik Stjepan Mesic obraćajući se sudionicima posebne sjednice opće skupštine svjetske organizacije posvećene djeci. Posebna sjednica započela je radom jutros u sjedištu UN-a, u New Yorku. Sudionicima, uključujući i 66 šefova država, obratio se i glavni tajnik svjetske organizacije Kofi Annan.

Hrvatski predsjednik Mesić u svojem je govoru istaknuo da položaj djece u svijetu ni danas nije zadovoljavajući te da se korijeni takvog stanja mogu pronaći u nedovoljnom razvoju demokracije, nedovoljnoj prisutnosti socijalne države, ratovima, nerazvijenosti i nezaposlenosti, korištenju djece kao radne snage ili vojnika, te slabom obrazovanju.

“Izjavljujem, da će Republika Hrvatska, u kontekstu napora što će ih poduzimati Ujedinjeni Narodi, poduprijeti svaki projekt usmjeren na popravljanje statusa djece u svijetu te da će u njemu aktivno sudjelovati. Potvrđujem da će moja zemlja dosljedno voditi politiku mira, čvrsto uvjerena da je samo u uvjetima mira moguće graditi demokraciju i osigurati razvoj bez čega nema života u dostojanstvu ni djece, ali ni onih koji rade, ni starijih”

Predsjednik Mesić također je podsjetio da Ujedinjeni Narodi mogu postići upravo onoliko koliko to žele njihove zemlje članice. Predsjednik ima, u poslijepodnevnim satima , na marginama ovoga skupa i nekoliko bilateralnih sastanaka među kojima i onaj s predsjednikom predsjedništva Bosne i Hercegovine Berizom Belkićem, a u poslijepodnevnim satima potpisat će, u ime Hrvatske, fakultativne protokole o konvenciji o pravima djece.

XS
SM
MD
LG