Linkovi

I daleko od kuće, kod kuće! (9/5/02) - 2002-05-09


Ljetovati, zimovati ili na druge načine upoznavati različite krajeve zemlje i svijeta ne znači obavezno koristiti hotele, motele ili druga plaćena prenoćišta. Prebivalište se može naći praktički besplatno, treba samo pronaći srodne duše koje žele na određeno vrijeme mijenjati svoje domove.

Ideja je ponikla u Evropi, među ljudima koji su kronično slabo plaćeni bez obzira u kojoj zemlji živjeli i radili - učitelji i nastavnici organizirali su između sebe pravu turističku mrežu u kojoj su na par tjedana mijenjali svoje stanove ili kuće s istomišljenicima i tako ljetovali mnogo jeftinije. U Americi, međutim, takve su se turističke mreže namnožile poput gljiva poslije kiše - sada ih je već više od 30 -, a zamjene se vrše među obiteljima i pojedincima svih profila i zanimanja, unutar zemlje, ali i po čitavom svijetu.

Najveći broj takvih zamjenskih turističkih mreža djeluje preko Interneta. Načelno se zainteresirani registriraju u jednoj ili više skupina, plativši pritom posve nominalnu godišnju članarinu kako bi se našli na popisu zamjenskih kuća. Pri registraciji, oni opišu svoj dom i nabroje obližnje turističke zaminljivosti, kao i pogodnosti koje se nude u njihovom domu i čitavom kraju. Često, u zamjenu budu uključeni i automobili, što eliminira trošak unajmljivanja vozila, a i briga o kućnim ljubimcima.

Jedna od najvećih američkih organizacija za turističku zamjenu domova, HomeLink USA, kaže da se najviše nude i traže kuće i stanovi na području velegradova američke istočne i zapadne obale, te Evrope. Međutim, na popisu te organizacije nalaze se i kuće na vrlo egzotičnim mjestima, poput Kenije, Cipra i Francuske Polinezije. Tu su i tri kuće u Iowi, jedna na Mississippiju, 20 u Illinoisu, 88 u Washingtonu i 447 u Parizu.

Obitelj Benton, iz Washingtona, svoju je prvu razmjenu organizirala 1996., za slijedeće ljeto, s obitelji iz jednog majušnog welškog grada. Ta prva razmjena toliko im se dopala, da su otada svake godine ljetovali na razmjeni - u San Franciscu, u Canadi, u Engleskoj i u Nizozemskoj.

Obitelj Green, isto iz Washingtona, pak, za svoju je prvu razmjenu, prije dvije godine, priželjkivala Keniju. Od Kenije nije bilo ništa, ali su na svoju ponudu dobili odgovor iz malog gradića Holbrookea, u istočnoj Engleskoj. I, proveli nezaboravno ljetovanje u okružju netaknute prirode i mjesta sa samo jednom ulicom i dva puba! Prilična razlika od Washingtona, koji je, s druge strane, bio prekrasna avantura za njihove engleske goste, obitelj Horsley.

XS
SM
MD
LG