Linkovi

Bilateralni susreti predsjednika Stjepana Mesića (8/5/02) - 2002-05-08


Uzajamne veze, mogućnost daljnjeg otvaranja Hrvatske svijetu i stranom kapitalu, bile su među glavnim temama niza bilateralnih sastanaka koje je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić održao danas na marginama posebne sjednice Opće skupštine Ujedinjenih naroda posvećene djeci.

Između ostaloga bili su to susreti s delegacijama Švedske i Šri Lanke, na kojima se razgovaralo mogućnostima gospodarske suradnje između Hrvatske i tih zemalja. Predsjednik Mesić takodjer se sastao i s predsjednikom predsjedništva Bosne i Hercegovine Berizom Belkićem.

Stjepan Mesić: Razgovarali smo o našoj suradnji, o nekim zastojima, dakle, jasno, Bosna i Hercegovina se želi da se što prije te stvari razriješe, s time da predlažu i što prije sastanak medjudržavne komisije, međudržavnog vijeća, gdje bi onda konstatirali sve ono što smo do sada učinili, odnosno, što smo propustili učiniti i da vidimo što trebamo u ovom kraćem vremenu koje je pred nama.

Inače, na prigodnoj tiskovnoj konferenciji ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović, koji se također nalazi u hrvatskom izaslanstvu koje sudjeluje u radu posebne konferencije o djeci, osvrnuo se na postignuća Hrvatske u zaštiti djece.

Davorko Vidović: Što se tiče Hrvatske mi smo u proteklih deset godina, iako smo imali rat koji je usporio malo rad na ovim pitanjima, učinili značajne pomake na zakonodavnom planu. Od donošenja Obiteljskog zakona, Zakona o socijalnoj skrbi, zakona o sudovima za mladež. Izradili smo nacionalnu strategiju, nacionalni program djelovanja za djecu, formirali smo vijeća za djecu pri vladi Republike Hrvatske koja okuplja i stručnjake i predstavnike medija i predstavnike vlade, nevladinih oprganizacija, ratificirali nekoliko važnih povelja. Također ćemo i dalje ratificirati dokumente s područja zaštite i prava djece.

Predsjednik Mesić u poslijepodnevnim satima potpisuje i dva protokola na konvenciji Ujedinjenih naroda o pravima djeteta. Prvi se odnosi na uključivanje djece u oružane sukobe, a drugi na suzbijanje dječje prostitucije odnosno pornografije. Ministar rada i socijalne skrbi Vidović sutra dolazi u Washington gdje će imati niz sastanaka vezanih uz program razminiranja i potpisivanje ugovora o socijalnom osiguranju izmedju Sjedinjenih Država i Hrvatske.

XS
SM
MD
LG