Linkovi

Nesuglasice predsjednika Busha i premijera Sharona oko mirovnog procesa (8/5/02) - 2002-05-08


Američki predsjednik George Bush i izraelski premijer Ariel Sharon nisu uspjeli postići suglasnost oko pitanja treba li srednjoistočni mirovni proces voditi ka stvaranju palestinske države.

Dvojica čelnika već su se započeli sastanak u Ovalnom uredu kada je do Bijele kuće došla vijest o incidentu u Izraelu. Do kraja sastanka postalo je jasno da je došlo do samoubilačkog bombaškog napada, a predsjednik Bush je izrazio izraelskom premijeru svoje suosjećanje. Gospodin Sharon je odlučio vratiti se u Izrael te je otkazao razgovore s kongresnim čelnicima i put u New York. Ni gospodin Bush ni gospodin Sharon nisu komentirali najnoviji napad. Dužnosnici Bijele kuće su kazali da je izraelski premijer proveo većinu sastanka iznoseći svoje planove za pokretanje mirovnog procesa uključujući i ministarsku mirovnu konferenciju te reformu palestinskih institucija.

Gospodin Bush je rekao da će uputiti na Srednji istok direktora Središnje obavještajne službe, CIA-e, Georgea Teneta kako bi pomogao u ponovnoj uspostavi onoga što je predsjednik Bush nazvao jedinstvenim palestinskim zapovjedništvom koje bi bilo transparentno i koje bi se držalo odgovornim. Dvojica čelnika su se razišli oko viđenja budućnosti mirovnog procesa. Naime, gospodin Bush je još jednom izrazio podršku za palestinsku državu na što je gospodin Sharon odgovorio da je o tome prerano govoriti.

XS
SM
MD
LG