Linkovi

Milan Martić postao jugoslavenski državljanin (8/5/02) - 2002-05-08


U Beogradu su ministri unutarnjih poslova Hrvatske i Jugoslavije potpisali sporazum o suradnji u borbi protiv organiziranog kriminala, nezakonite trgovine drogom, terorizma i drugih teških kaznenih djela.

Iznesena je i ideja o liberalizaciji viznog režima.

Novinare je najviše zainteresirao podatak da je Milan Martić dobio jugoslavensko državljanstvo, tako da su se stekli uvjeti da putuje u den Haag. U vrijeme dok je danas u Beogradu ministar unutarnjih poslova RH Šime Lučin sa svojim jugoslavenskim kolegom Zoranom Živkovićem Sporazum o suradnji dvaju ministarstava, stigla je vijest da je haaški optuženik Milan Martić dobio jugoslavensko državljanstvo, a do petka će mu biti izdana jugoslavenska putovnica. O tome je novinare izvijestio jugoslavenski ministar policije Zoran Živković.

Ministar Lučin je rekao da u Hrvatskoj postoji samo jedna optužnica haaškog Tribunala i da se ona odnosi na generala Antu Gotovinu. Hrvatska ga policija u ovom trenutku ne može uhapsiti, jer joj on nije dostupan – izjavio je ministar Lučin.

Dvojica ministara razgovarali su i o tjeralicama hrvatske vlade za izbjeglim Srbima zbog navodnih ratnih zločina. Šime Lučin je najavio reviziju spiska koji je 1999. godine proslijeđen Interpolu.

Ministri su dogovorili, i predložit će svojim vladama, da tijekom ljeta građani dvije države mogu ulaziti u Hrvatsku odnosno Jugoslaviju, s turističkim propusnicama, a bez viza. Turističke bi propusnice važile od prvog lipnja do tridesetog rujna, a građanima bi dupuštale da u drugoj državi borave mjesec dana.

XS
SM
MD
LG