Linkovi

Za deset dana Hrvatska i službeno kandidat za NATO (8/5/02) - 2002-05-08


I NATO–savez ne može bez forme, te je stoga, kako to već forma i nalaže, ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Tonino Picula uručio Atlantskom savezu pismo u kojem se izražava želja zemlje da postane jednim od saveznika. Procedura proglašavanja desete zemlje – kandidata za NATO zaokružit će se u Reykjaviku, za nekoliko dana, kada će ministri vanjskih poslova službeno proglasiti Hrvatsku kandidatom.

S pozivnicom pravi posao tek dolazi - od tada zemlja počinje realizirati vlastiti, po mjeri krojen program priprema izvršavajući obaveze i smjernice iz tzv. MAP-a, Memebrship Action Plan ili Provedbenog plana priprema za članstvo. Toliko o proceduri. Danas je Tonino Picula sudjelovao u radu stalnog NATO-vog Vijeća, istupio je kraćim govorom u kome je upozorio da je paket reformi koji je Hrvatskoj otvorio vrata u NATO-vu čekaonicu zapravo tek jedan od reformskih izazova u ovoj za hrvatsku Vladu, reći će Picula, “ključnoj godini”. Od korisnika sigurnosti zemlja je za kratko vrijeme postala generator, od države na čijem su tlu angažirani UN-ovi mirotvorci u sudionika mirotvornih operacija.

Sugestija Zagreba je da se posveti više pažnje jačanju sigurnosti južnog dijela Europe, te da se u Zagrebački proces (njega je inaugurirala Europska Unija) ugradi i sigurnosna komponenta. Jedna zanimljivost izrečena je danas – Hrvatska je zadovoljila 97 posto konkretnih zahtjeva haaškog Tribunala za ratne zločine za dokazima i dokumentacijom.

XS
SM
MD
LG