Linkovi

Predsjednik Mesić otvorio počasni konzulat RH u Pittsburghu (7/5/02) - 2002-05-08


Bliže povezivanje – gospodarsko, političko, kulturno – bilo je, da tako kažemo, glavna tema jučerašnjeg otvaranja počasnog konzulata Republike Hrvatske u Pittsburghu u saveznoj državi Pennsylvaniji. “Uvjeren sam da će ovaj konzulat postati važna karika u povezivanju Hrvatske i Sjedinjenih Država”, izjavio je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić svečano otvarajući hrvatski konzulat u sjedištu Hrvatske bratske zajednice, jedne od najstarijih i najbrojnijih hrvatskih iseljeničkih organizacija u inozemstvu. Osvrćući se na važnost hrvatske zajednice u Pittsburghu predsjednik Mesić je kazao:

“Po logici stvari Hrvatska morala imati prvi konzulat u Pittsburghu s obzirom da je tu najveća grupacija Hrvatska i da se tu onda i najviše lobira za Hrvatsku. Dakle, i oni koji imaju privredne, financijske interese vjerojatno bi i ranije uspostavljali kontakte s Hrvatskom. Zato su potrebni instrumenti, a konzulat je jedan od instrumenata. On će pomoći ljudima da lakše rješavaju statusne probleme, da lakše rješavaju kontakte s privrednim subjektima u Hrvatskoj. Na žalost ovaj konzulat tek danas otvaramo…Bilo bi dobro da je to bilo i prije, ali mi smo mala zemlja, nemamo dovoljno sredstava da bismo išli svuda gdje imamo interese”.

Važnost čvršćeg povezivanja između Hrvatske i Sjedinjenih Država naglasio je i novi počasni konzul za Pennsylvaniju, dr. Marion Vujčić, istaknuti liječnik iz područja Pittsburgha koji je sa svoje strane pozvao svoje sunarodnjake Amerikance da otkriju Hrvatsku i njena bogatstva. Predsjednik Mesić se na prigodnoj tiskovnoj konferenciji osvrnuo i na onaj oblik suradnje koji je Hrvatskoj najpotrebniji, a to su strana ulaganja pogotovu u izravnu proizvodnju i turizam.

“Nažalost, primjenjen je i pogrešan model privatizacije koji je uništio u Hrvatskoj velike sisteme i mi sada imamo poteškoće. Da bismo aktivirali svoje potencijale potrebno je angažirati kapital koji Hrvatska nema, on mora doći izvana, a on će doći samo ako smo zona sigurnosti i ako funkcioniramo kao pravna država. I mi to sada radimo. Očekujemo kapital ne samo u banke, telekomunikacije, osiguravajuća društva, mi želimo kapital u direktnu proizvodnju i turizam. Naši se hoteli privatiziraju..dajemo šansu za otvaranje novih jer turizam je jedna od najvažnijih grana privrede u Hrvatskoj.”

Okupljene novinare pogotovu američke zanimala je i suradnja i na planu koji je naročito za Ameriku važan – to je globalni rat protiv terorizma. “Hrvatska je mala zemlja. Međutim globalni terorizam ugrožava sve, i velike i male, i svaka zemlja mora pridonijeti borbi protiv globalnog terorizma onoliko koliko je to moguće. Hrvatska može ponuditi svoj prostor, informacije koje ima i može primiti informacije od drugih. Dakle, samo ako smo svi udruženi u borbi protiv globalnog terorizma, globalni terorizam može doživjeti i globalan odgovor, a u tome ima mjesta za sve pa i za Hrvatsku.”

Da je Hrvatska na pravi način zakoračila u rat protiv terorizma predvođen SAD-om pokazala je i zanimljiva inicijativa Gradskog vijeća Pittsburgha. Gradsko je vijeće usvojilo rezoluciju kojom 7. svibnja 2002. proglašava Danom predsjednika Stjepana Mesića u Pittsburghu, kazao je predsjedatelj Gradskog vijeća Pittsburgha podsjetivši da je Hrvatska samo dva dana nakon terorističkih napada na SAD proglasila dan žalosti za žrtvama. Iz Pittsburgha predsjednik Mesić je otputovao u New York gdje će danas održati govor na posebnoj sjednici Ujedinjenih naroda posvećenih djeci. Planiran je i niz sastanaka na marginama ovoga skupa, između ostaloga, s visokim dužnosnicima Švedske i Sri Lanke te predsjednikom Predsjedništva BiH.

XS
SM
MD
LG