Linkovi

Bajić: "RH spremna preuzeti sve procese od haaškog Tribunala koji se odnose na Hrvatsku" (8/5/02) - 2002-05-08


Danas je pred predsjdednikom Hrvatskog Sabora prisegnuo novi državni odvjetnik Mladen bajić. Odmah nakon polaganja prisege on je najavio da je Državno odvjetništvo spremno preuzeti sve procese u vezi s Hrvastkom a koji se vode pred Tribunalom za rtne zločine u den Haagu.

Mladen Bajić: Prije neki dan u kontaktima s Vladom RH oko zauzimanja stava je li hrvatsko pravosuđe sposobno preuzeti predmete haaškog suda, predsjednik Vrhovnog Suda Crnić i ja osobno so izrazili spremnost da sve predmete haaškoga suda koji se odnose na područje Republike Hrvastke možemo sa sigurnošću privesti kraju, odnsono završiti ih onako kako je to propisano zakonom.

Gospodina Bajića su novinari upitali što će u tom smislu poduzeti.

MB: Prema protokolu i nekakvim našim namjerama, mi smo zatražili, odnosno, zatražit ćemo, od Carle del Ponte naš prijem u den Haagu. Upravo kako bismo se dogovorili oko mogućnosti preuzimanja tih spisa.

Gospodin Bajić dolazi na mjesto smijenjenog državnog odvjetnika Ortynskog koji je sadašnju vlast optužio za spregu s kriminalom i jučer najavio da će mu torbu s tom dokumentacijom dostaviti. Je li Bajić dobio torbu?

MB: Točno. Jučer je gospodin Ortynski predao svu dokumentaciju kojom raspolaže i mi ćemo u Državnmom odvjetništvu to detaljno pregledati i normalno u proceduri utvrdit vjerodostojnost tvrdnji, poglavito dokumentacije koja nam je predana. Nakon toga, sukladno zakonu, angažirat ćemo ili redasrtvene vlasti ili poduzeti neke druge korake. U svakom slučaju, jedino to želim naglasiti, prema prvim zapažanjima radi se o predmetima koji su svi u postupcima u nadležnim državnim odvjetništvima.

Bajić, koji je poznat i po progonima ratnih zločina počinjenih u splitskoj Lori, najavio je kako će odmah učiniti inventuru svih ratnih zločina u Hrvatskoj kako bi se utvrdilo točno o čemu se radi i jesu li svi raniji predmeti ispravno kvalificirani kao ratni zločini ili nisu.

XS
SM
MD
LG