Linkovi

Del Ponte: Radimo na proširenju optužnice protiv Milana Martića (7/5/02) - 2002-05-07


Glavna haška tužiteljica Carl del Ponte, nakon što je obišla Erdut, Dalj i Borovo Selo, u Vukovaru je razgovaral s predstavnicima lokalnih vlasti i vladinim izaslanstvom koje je vodio potredsjednik Goran Granić.

Nakon tog susreta, gospođa del Ponte je izjavila: “Zahvalna sam što sam danas ovdje, ne samo zato što mogu posjetiti ove lokacije, nego i zato što imam priliku susresti se s žrtvama te s njima razgovarati, kao i s mogućim svjedocima. Očekujem optuženu Vukovarsku trojku, koja je optužena 1997. godine. Koliko su meni rekli, jedan od njih će se dragovoljno predati. A onda, što prije, očekujem i ostalu dvojicu, kako bi što prije krenuli sa suđenjem. Navjerojatnije ćemo ove godine pred sudom početi iznositi dokaze protiv Miloševća, u postupku koji se odnosi na Hrvatsku."

Na pitanje radi li se na proširenju optuženice protiv Milana Martića, gospođa del Ponte je rekla kako se na izmjenama i proširenju te optužnice radi već mjesecima. “Nadam se da će te izmjene biti gotove kada se on preda u den Haag” – rekla je glavna tužiteljica.

Na pitanje kako procjenjuje suradnju s Jugoslavijom, Carla del Ponte je rekla: "Nakon što se primjeni njihov novi zakon o suradnji s Tribunalom, uvjerena sam da će Beograd u potpunosti surađivati. Nažalost, do sada smo vidjeli samo neke dobrovoljne predaje. Ja sada očekujem uhićenja, očekujem transfer tih ljudi u den Haag. Također očekujem da nam se omogući pristup arhivu i dokumentaciji. Od toga za sada nije bilo ništa, ali ja sam optimisti i uvjerena sam da će se postići puna suradnja.”

"Želim iskoristiti ovu priliku" - nastavila je glavna tužiteljica - "da javno sve žrtve i sve potencijalne svjedoke koji mogu govoriti o ovim zločinima pozovem da svjedoče. Glas žrtava na sudu može se čuti jedino kada se one pojavljuju kao svjedoci. Jako je važno da optuženici, a prvi je Milošević, moraju slušati o tim strahotama i masakrima koje su počinili."

"Mi sada vodimo raspravu s hrvatskom vladom o suradnji s lokalnim sudskim vlastima, o istragama i suđenjima ovdje, na lokalnoj razini, za one koji su optuženi za ratne zločine. Kao što znate, naš mandat koji smo dobili od Vijeća sigurnosti UN-a, odnosi se na progon i suđenje samo počinitelja koji su na visokoj razini u hijerarhiji. Imamo jako puno informacija i dokaza koji se odnose na srednje i niže razine. Te informacije i dokaze podijelit ćemo s nacionalnim sudskim vlastima, kako bi one mogle početi ili nastaviti suđenja protiv tih okrivljenika. Ja ću se što je prije moguće u den Haagu sastati s novoimenovanim državnim odvjetnikom Hrvatske kako bi podjelili informacije i postigli punu suradnju."

"Točno je da sam nedavno posjetila Bosnu i Hercegovinu, Kosovo i Srbiju. Mislim da je posebno važno što sam u Hrvatskoj posjetila Vukovar, jer tu su naši optuženici počinili zločine. Od početka mandata, više od dvije godine, borim se da Vukovarska trojka bude prebačena u den Haag i da im se tamo sudi. Uvijek je dobro kada tužitelj može doći na teren, vidjeti mjesta gdje su počinjeni zločini, jer na taj način bolje si može predočiti činjenice.”

Potpredsjednik Vlade RH Goran Granić je izjavio: “Očekujemo da će se vrlo brzo podignuti i daljnje optužnice za zločine u Hrvatskoj, za sve one koji se spominju u optužnici protiv Miloševića. Također smo dogovorili čvršću suradnju sa Državnim odvjetništvom i Tribunalom, i suradnju u podizanju optužnica temeljem dokaza ili temeljem odloga koje su istražitelji Tribunala prikupili.”

XS
SM
MD
LG