Linkovi

Najveća produktivnost u posljednjih dvadeset godina (7/5/02) - 2002-05-07


Jedan od ključnih pokazatelja vitalnosti američkog gospodarstva - produktivnost uposlenika - porasao još jednom u travnju, što znači da je bilježio rast u petnaest od posljednih šesnaest mjeseci.

Ministarstvo rada je priopćilo da je produktivnost - količina dobra ili usluga u jedinici vremena - rasla je po godišnjoj stopi od 8.6 posto, što je najviša stopa od 1983. godine. Do toga dolazi nakon povećanja od 5.5 posto tijekom posljednjeg tromjesečja prošle godine.

Prema istom priopćenju, troškovi radne snage - koji predsatvljaju glavni trošak za poslodavce - smanjili su se za najveći iznos, također od 1983. Veća produktivnost obično znači i veće profite korporacija, koji su inače bili prilično slabi tijekom protekle dvije godine.

******

Dužnosnici američke Središnje banke danas održavaju ovdje u Washingtonu sastanak za koji se očekuje da će dati još jedan poticaj gospodasrstvu Sjedinjenih Država, i to na taj način što neće povisiti kamatne stope, ostavljajući ih na najnižoj razinmi u posljednjih 50 godina.

Analitičari kažu da Središnja banka, koja je prošle godine jedanaest puta smanjivala kamatne stope, traži dodatne znakove da je došlo do gospodarskog rasta, prije negoli odluči podići cijenu posuđivanja novca.

XS
SM
MD
LG