Linkovi

Sastanak Bush - Sharon (7/5/02) - 2002-05-07


Predsjednik Bush sastaje se danas u Bijeloj kući s izraelskim premijerom Arielom Sharonom. Gospodin Sharon donosi neke mirovne prijedloge, ali i dokumente koji – kako kaže – dovode u vezu Jasera Arafata s terorističkim aktivnostima.

Izraelski premijer želi izbaciti Jasera Arafata iz mirovnog procesa s obrazloženjem da on podržava terorizam. Administracija predsjednika Busha ustraje da gospodin Arafat ima podršku palestinskog naroda i da Izrael mora s njim pregovarati. To je samo jedno od otvorenih pitanja koja će dominirati sastankom predsjednika Busha i izraelskog premijera u Bijeloj kući. Dan uoči razgovora gospodin Bush je pokušao smanjiti očekivanja kazavši da predstoji još dosta važnih rasprava.

Obraćajući se novinarima tijekom posjete jednoj školi nedaleko od Detroita u Michiganu, predsjednik Bush je rekao da razumije razloge zbog kojih je Izrael razočaran gospodinom Arafatom. Gospodin Bush je rekao da i on također očekuje od palestinskog čelnika Yassera Arafata da predvodi svoj narod i poduzme akciju protiv terorizma. Predsjednik Bush će se ovog tjedna sastati i s jordanskim kraljem Abdullahom u sklopu njegovih intenziviranih napora da pridobije arapske čelnike za mirovni proces na Srednjem istoku. Gospodin Bush je rekao da ne može biti mira sve dok sve strane ne ispune svoje odgovornosti – Izraelci, Palestinci i susjedne arapske zemlje.

XS
SM
MD
LG