Linkovi

Znak Hollywooda u borbi za neovisnost (8/5/02) - 2002-05-07


Širom svijeta poznati znak Hollywooda, - ogromna slova na brežuljku -, ovih su dana u središtu svojevrsne borbe za neovisnost. Sjedište američke industrije zabave, naime, želi se otcjepiti od grada Los Angelesa, kojemu službeno pripada i, razumljivo, uključiti u svoj posjed i prestižni znak.

Gradske vlasti Los Angelesa, međutim, ne samo što žele suprotno u oba slučaja, nego je sam grad i vlasnik zemljišta na kojemu se znak nalazi, pa i samog znaka. Svoje vlasništvo, Los Angeles, doduše, nije opravdao i dobrim skrbništvom nad znakom. Desetljećima, taj se simbol američke filmske industrije lomio u komade, gubio slova i žarulje i bio popravljan tek u krajnjoj nuždi.

Nastanak velikog holivudskog znaka ustvari je bio posve prozaičan – ranih dvadesetih godina prošlog stoljeća, graditelj obližnjeg stambenog naselja podigao je taj znak kako bi reklamirao svoje buduće naselje. Prvotno, znak je imao i više slova, jer se odnosio na novo naselje – Hollywoodland. Koštao je tadašnjih 21 tisuću dolara i bio napravljen od telefonskih stupova, iverice i platna. Premda izgrađen od tako skromnih materijala, nije mu nedostajalo blještavila osvjetljavalo ga je čak 4 tisuće žarulja!

No, kad su kuće bile prodane, graditelji natpis nije više ništa značio i dao ga je gradu Los Angelesu u sklopu namire zaostalih poreza. Slijedećih par desetljeća, blještavost znaka postajala je sve slabija – žarulje se nisu mijenjale, a slova su gubila pojedine dijelove, čak je i čitavo prvo H otpalo. Krajem četrdesetih, lokalna Trgovačka komora poduzela je popravak i skinula mu posljednja četiri slova "land" – ostao je samo "Hollywood".

Slijedio je novi period nebrige i do sredine sedamdesetih znaku su opet otpala pojedina slova, a komadi znaka bili su razasuti po čitavom brežuljku. Krajem sedamdesetih, u akciju spašavanja uključila su se slavna lica industrije zabave simbolički otkupljujući pojedina slova. Alice Cooper je tako postao vlasnik jednog O, Hugh Hefner ipsilona, Gene Autry jednog L, a Andy Williams duplog W.

Prikupljena sredstva omogućila su kvalitetnu obnovu znaka – stara, klimava konstrukcija potpuno je zamijenjena betonskim i čeličnim nosačima, slova su postala veća – visine peterokatnice. Čitava konstrukcija sada je teška oko 240 tona. Brigu o održavanju preuzela je jedna neprofitna organizacija. I, sve bi bilo krasno da nema rasprave o otcjepljenju Hollywooda od Los Angelesa. Ustvari, sam znak nije uopće u opasnosti – nitko ga ne želi nikuda maknuti; obje strane, međutim, žele se njime pohvaliti.

I jedno i drugo pitanje bit će riješeno najvjerojatnije gradskim referendumom, koji se planira za studeni, dakle - istodobno s održavanjem izbora za Kongres.

XS
SM
MD
LG