Linkovi

Narod Sjeverne Koreje izložen zlostavljanju (3/5/02) - 2002-05-07


U kratkom izvještaju klubu američkog Kongresa za ljudska prava, Lorne Craner, pomoćnik državnog tajnika za demokraciju, ljudska prava i rad, rekao je: “Sjeverna Koreja ima jedan od najrepresivnijih režima u svijetu. Zatvorena priroda sjevernokorejskog režima otežava dobivanje informacija o uvjetima u toj zemlji. No, izvješća koja se ipak probiju van održavaju šokantnu, ponekad zastrašujuću sliku brutalnosti, represije, nepravde i uskraćenosti.”

Gospodin Craner je podsjetio na riječi predsjednika Busha, koji je kazao da “sjevernokorejska djeca ne bi nikada trebala gladovati dok država hrani ogromnu vojsku. Niti jedna zemlja ne bi trebala biti zatvor za njen narod.”

Sjevernokorejsko čelništvo, rekao je gospodin Craner, “spremno je, kako se čini, dozvoliti da svijet hranji njegove gladne mase, dok nastavlja s opasnim gomilanjem vojnih snaga i proizvodnjom oružja za masovno uništavanje. Takvo oružje predstavlja ozbiljnu i sve veću opasnost po Sjedinjene Države i svijet, te ugrožava mir i ekonomsku i političku stabilnost regije.” Gospodin Craner je dodao da “Sjeverna Koreja mora poduzeti konkretne korake da bi ublažila ovu prijetnju i dugotrajnu ljudsku tragediju unutar svojih granica.”

Prema procjenama, u Sjevernoj Koreji ima izemđu 150 tisuća i 200 tisuća političkih zatvorenika. Uvjeti u zatvorima su zgražajući. U zatvoreničkim logorima prošireni su mučenje i silovanje. “Možda su najšokantniji,” rekao je pomoćnik državnog tajnika Craner, “izvještaji da vlasti ubijaju novorođenu djecu žena koje su zatvorene nakon što su nasilno vraćene iz Kine. Dobili smo izvješća o javnim pogubljenjima političkih zatvorenika, vjernika, protivnika režima, prebjega-povratnika i drugih.”

Sjedinjene Države zabrinute su zbog teškog položaja sjevernokorejskog naroda. Sjedinjene Države osigurale su toj zemlji znatne količine humanitarne pomoći kroz Svjetski program za hranu. Predsjednik Bush također je jasno dao do znanja da su Sjedinjene Države spremne pokrenuti ozbiljne pregovore sa Sjevernokorejcima, bilo gdje, bilo kada, bez ikakvih preduvjeta, da bi se našla rješenja za pitanja koja izazivaju brigu. Sjeverna Koreja je nedavno prihvatila prijedlog predsjednika Busha.

Kako je rekao predsjednik Bush, “Naklonjeni sjevernokorejskom narodu i suosjećamo s njim. Želimo da ima hranu. Istovremeno, želimo da ima i slobodu. Radit ćemo mirnim sredstvima na ostvarivanju ovog cilja.”

XS
SM
MD
LG