Linkovi

Podignuta optužnica protiv terorista FARC-a (4/5/02) - 2002-05-07


Sjedinjene su Države odlučne da se suprotstave terorizmu diljem svijeta. Američki ministar pravosuđa John Ashcroft je ovaj tjedan objavio optužnicu protiv članova vodeće kolumbijske terorističke skupine, poznate kao Revolucionarne oružane snage Kolumbije, skraćeno FARC. Optužba tereti šest članova te organizacije za ubojstvo tri američka državljana, koji su radili s pripadnicima jednog indijanskog plemena. Ubojstva su se dogodila 1999. godine. Gospodin Ashcroft je izjavio da optužnica predstavlja korak prema uništenju narkoterorizma u našoj hemisferi, terorizma koji prijeti našim životima, našim slobodama te ljudskom dostojanstvu.”

Sjedinjene su Države zatražile od Kolumbije da izruči šestoricu optuženika, nakon što budu uhvaćeni. Među optuženima je German Briceno Suarez, poznat pod nadimkom Granobles. On zapovijeda snagama ove terorističke organizacije u pokrajini Arauca, na istoku Kolumbije, gdje su ubijeni američki državljani. Brat Germana Bricena, Jorge, je zapovjednik svih snaga FARC-a. Dva druga člana ove organizacije koje traži američka vlada su Gustavo Bocota Aguablanca i Nelson Vargas Rueda. Tri preostala optuženika poznata su jedino po nadimcima: Jeronimo, Dumar i El Marrano.

I Sjedinjene Države i Kolumbija smatraju FARC terorističkom organizacijom. Nju se smatra odgovornom za otmicu i vjerojatnu smrt tri američka misionara u prašumama Kolumbije, 1993. godine. Između 1993. i 1999. godine, članovi FARC-a oteli su niz američkih građana, te ih nakon izvjesnog vremena oslobodili. S pojačavanjem rata protiv kolumbijskih vlasti, FARC sve češće izvodi terorističke napade protiv civilnog stanovništva. Podmeće bombe u naftovodima, a u gradovima vrši napade automobilima-bombama.

Jasno je da su teroristički pokreti povezani s trgovinom narkoticima. U Kolumbiji, FARC je blisko povezan s krijumčarenjem droga. Ministar pravosuđa John Ashcroft je također objavio optužnicu protiv trojice drugih članova ove organizacije, koji se terete za planiranje krijumčarenja kokaina, zračnim putem u Sjedinjene Države.

Kao što je ministar pravosuđa Ashcroft nedavno izjavio – terorističke organizacije poput FARC-a moraju biti svjesne da će ih stići pravda Sjedinjenih Država, ako dođe do ubojstva ili ranjavanja njihovih građana.

XS
SM
MD
LG