Linkovi

Bush osuđuje netrpeljivost (4/5/02) - 2002-05-07


Od napada 11. rujna, Sjedinjene Države vode rat protiv terorizma. Ovaj rat neće završiti – kako je rekao predsjednik George Walker Bush – sve dok ne budu eliminirane sve terorističke skupine globalnog dometa.

U doba rata, rekao je predsjednik Bush 30. travnja, Amerikanci “ponovno potvrđuju osnovne vrijednosti i vjerovanja njihove zemlje.” Jedna od tih vrijednosti je i vjerska sloboda. Vjerska sloboda je od ključnog značaja u doba, kada je poticanje na vjersku i etničku mržnju dovelo do nasilja na Srednjem istoku, u Europi i drugdje.

Javljeno da je u proteklih nekoliko tjedana u Europi zabilježeno oko tri stotine anti-židovskih napada. Prije mjesec dana u Francuskoj, spaljena je sinagoga u Marseillesu, a napadnute su i sinagoge u Strassbourgu i Lyonu. Prošloga tjedna vandalizirana je sinagoga u Londonu. Anti-semitski incidenti zabilježeni su i u Njemačkoj i Belgiji.

Anti-semitizam je već dugo ozbiljan problem na Srednjem istoku. Poticanje mržnje prema Židovima učestalo je u novinama, te na radiju i televiziji u palestinskim područjima, kao i u zemljama poput Saudijske Arabije i Egipta. 19. travnja, istaknuti saudijski imam rekao je u propovjedi u Velikoj džamiji u Meki da su Židovi “smeće čovječanstva…štakori svijeta”. Imam Šeik Abdulrahman Al-Sudais molio je Boga da “istrijebi” Židove. Ove odvratne riječi, emitirane preko radija i televizije, potiču daljnju mržnju u dijelovima svijeta koji već pate zbog sukoba između Izraela i Palestinaca.

Kako je rekao predsjednik Bush, “Amerika odbacuje vjersko nazadnjaštvo. Odbacujemo svaki čin mržnje prema ljudima arapskog podrijetla ili muslimanske vjere. Odbacujemo drevno zlo anti-semitizma, bez obzira na to da li ga prakticiraju ubojice američkog novinara Daniela Pearla ili oni koji podmeću požare u sinagogama u Francuskoj.”

Amerika, kako je predsjednik Bush jasno dao do znanja, “cijeni i pozdravlja miroljubive ljude svih vjera – kršćane, Židove, muslimane, sike, hinduse i mnoge druge.” Sjedinjene Države i dalje će pozivati ljude diljem svijeta da odbace vjersko nazadnjaštvo i promiču vjersku slobodu. Tek kada se to dogodi bit će nade za mir na Srednjem istoku i diljem svijeta.

XS
SM
MD
LG