Linkovi

Sigurnost Afganistana (6/5/02) - 2002-05-07


U Afganistanu se nastavljaju vojne operacije protiv al-Qaidinih terorista i ostataka talibanskih snaga. Kako je to rekao ministar obrane Donald Rumsfeld: “Još uvijek je opasno”.

Oko sedam tisuća američkih vojnika trenutno se nalazi u Afganistanu. Dio ih provodi operacije pročešljavanja različitih dijelova zemlje. Oni pretražuju tunele, pećine i druga osjetljiva mjesta. Prikuplja se i procjenjuje obavještajne podatke. Američke i koalicijske snage nastavljaju zatočivati i uhićivati osobe za koje se sumnja da su teroristi al-Qaide i njihovi talibanski saveznici.

Prema izvješćima informativnih medija, britanske postrojbe upućene su u planinsko područje na jugoistoku Afganistana koje je možda bilo al-Qaidina baza. U tijeku je i gomilanje koalicijskkih snaga uzduž granice s Pakistanom. Dio ostataka bivšeg talibanskog režima i dio terorista al-Qaide možda su napustili zemlju, pokušavajući se skriti preko granice u Pakistanu i Iranu. Cilj je, rekao je ministar obrane Rumsfeld, “sve ih ubiti ili pohvatati, mi na tome uporno radimo i ustrajat ćemo sve dok to ne bude obavljeno”. Proces je težak zbog toga jer su Afganistanske granice porozne. Medjutim, kako je to rekao gospodin Rumsfeld “činjenica da je nešto teško ne znači da se ne može učiniti, a zasigurno ne znači da ćemo mi prestati s pokušajima da to učinimo.”

Sigurnost Afganistana je ono što primarno zabrinjava Sjedinjenim državama predvodjene koalicijske snage. Medjunarodne sigurosne snage ophode glavnim gradom Afganistana, Kabulom. Turska je najavila da će preuzeti kontrolu nad sigurnosnim snagama, ulogu koju je prije nje obnašala Britanija. Njemačka je preuzela organizaciju i obuku novih afganistanskih policijskih snaga.

Napredak je takodjer postignut u financiranju i obuci afganistanske vojske. Kako je to rekao gospodin Rumsfeld “Razvoj nacionalne vojske nije lak zadatak.” Medjutim, Sjedinjene države i druge članice koalicije odlučne su pomoći afganistanskoj vladi da to obavi.”

Kampanja protiv al-Qaide u Afganistanu još je daleko od završene. Medjutim, američki minisatr obrane Donald Rumsfeld je rekao: “S izuzetkom povremenih sukoba, sigurnosna situacija u zemlji je općenito dobra i čini se da se popravlja.”

XS
SM
MD
LG