Linkovi

Nada za Srednji Istok (7/5/02) - 2002-05-07


Na Srednjem Istoku, sukob nije neminovnost. Nepovjerenje ne treba biti trajno. Kao što je rekao predsjednik George W. Bush, "Mir je moguć kada se oslobodimo starih navada mržnje." To je, rekao je gospodin Bush, "povijest tog područja. Ali ne mora biti i njezina sudbina."

Drugog svibnja, Sjedinjene Države su najavile da će biti, - zajedno s Europskom Unijom, Ujedinjenim Narodima i Rusijom -, pokrovitelj srednjoistočne mirovne konferencije. Američki državni tajnik Colin Powell rekao je da su Sjedinjene Države predane "promicanju ozbiljnih i ubrzanih pregovora s ciljem postizanja sporazuma."

Sjedinjene Države imaju viziju dviju država, - Palestine i Izraela -, kako žive jedna uz drugu, u miru i sigurnosti. Ova vizija nudi palestinskom narodu novu priliku da odabere način na koji će živjeti. Predsjednik Bush je rekao: "Palestinska država mora nastati pregovorima o okončanju okupacije. Ali, takva država ne može se temeljiti na teroru ili korupciji." Palestinska država mora se temeljiti na slobodi, demokraciji, vladavini zakona; mora biti odgovorna i mora poštivati individualne slobode svojih građana.

Izraelci se počinju povlačiti s palestinskih teritorija koje su nedavno okupirali. Izrael mora shvatiti da je njegov odgovor na nedavne terorističke napade samo privremena mjera.

Stanje u Ramalli razriješeno je nenasilnim putem. Predsjednik Bush je rekao da ga je ohrabio sastanak sa saudijskim princem prijestolonasljednikom Abdullom, kao i koraci koje je saudijski čelnik poduzeo kako bi promicao svoju viziju mira.

Predsjednik Bush je pozvao sve strane na Srednjem Istoku da, u skladu sa svojom odgovornošću, pojačaju napore na okončanju terora i da izgrade bolji život za narode tog područja. Kako je rekao gospodin Bush, "Posljednjih dana, počinjemo viđati znakove napretka."

XS
SM
MD
LG