Linkovi

Obračun s organizacijom Abu Sayyaf (8/5/02) - 2002-05-07


Rat protiv terorizma razlikuje se od klasičnih ratova, on se vodi na nizu frontova. U Afganistanu, koalicija predvođena Sjedinjenim Državama nastavlja s vojnom kampanjom koja je uništila talibanski režim te gotovo razbila terorističku mrežu al-Qaida.

Međutim, rat nije ograničen na Afganistan. Od Španjolske do Singapura, Sjedinjene Države i njihovi saveznici uništavaju terorističke ćelije i sprečavaju provedbu njihovih planova. Do kraja travnja u 66 država uhićeno je ili pritvoreno više od tisuću i 600 terorista i njihovih pristaša.

Najnovija pobjeda jest uhićenje dva čelna člana terorističke skupine Abu Sayaf, na Filipinima. Procjenjuje se da ova skupina ima nekoliko stotina terorista, sa sjedištem na otocima Basilan, Sulu i Tawi Tawi, na krajnjem jugu ove zemlje.

Uhićeni su Satar Yacub, za kojeg se tvrdi da je četvrti po redu u hijerarhiji skupine Abu Sayaf, te Salip Abdullah, jedan od pomoćnika već uhićenog čelnika grupe Abu Sayaf – Khadafya Janjalanija. Prema novinskim izvješćima, u sukobima s filipinskom policijom ubijena su još četiri člana skupine Abu Sayaf. Ubijeni teroristi su pripremali napad na područje oko grada General Santos.

Abu Sayaf je ekstremistička islamska grupa povezana s al-Qaidom. Ona svoje aktivnosti financira pljačkom, piratstvom i otmicama. Ta je skupina bila umješana u bombaške napade, a prije dvije godine i u otmicu i ubojstvo jednog katoličkog svećenika. Prije gotovo godinu dana, članovi Abu Sayafa oteli su tri Amerikanca. Ubrzo nakon toga, ubili su jednog od otetih, Guillerma Sobera iz Kalifornije. Martin i Gracia Burnham, američki bračni par koji se bavi misionarskim radom, još su i dalje u zarobljeništvu, a nedavno im je prijećeno smrću. Sjedinjene će Države uložiti sve napore da, terorističke skupine koje otimaju i ubijaju američke državljane, budu kažnjene.

U borbi protiv terorizma na Filipinima je angažirano na tisuće filipinskih vojnika. Njima pomaže i oko tisuću pripadnika američkih specijalnih snaga – u uvježbavanju, logistici, pružanju obavještajnih usluga i radu sa sredstvima veze. Američki vojnici također sudjeluju u vježbama anti-terorističkih akcija.

Kao što je rekao predsjednik George Bush: “U ratu protiv terorizma postižemo napredak. Međutim, u ovom ratu ništa neće biti postignuto na brz ili lagan način. Nastavit ćemo s ratom protiv terorizma, koliko god on dugo trajao - sve dok ne završimo našu misiju.”

XS
SM
MD
LG