Linkovi

SAD umanjuje očekivanja od srednjo-istočnog summita (7/5/02) - 2002-05-07


Državni tajnik Colin Powell izjavio je da međunarodna konferencija o Srednjem istoku, koja je zakazana za sljedeći mjesec, neće biti pokušaj trenutnog rješavanja izraelsko-palestinskog sukoba. Gospodin Powell proveo je većinu jučerašnjeg dana u sastancima s jordanskim kraljem Abdullahom, izraelskim premijerom Arielom Sharonom te saudijskim ministrom vanjskih poslova Saudom al-Faisalom.

Planovi za konferenciju o Srednjem istoku pompozno su najavljeni u Washingtonu prošlog četvrtka nakon sastanka predstavnika Sjedinjenih Država, Rusije, Europske unije i Ujedinjenih naroda. Ali američki dužnosnici umanjuju očekivanja od ministarskog sastanka koji će se vjerojatno održati u Europi. U razgovoru s novinarima nakon sastanka s jordanskim kraljem Abdullahom gospodin Powell je rekao da će konferencija biti sredstvo za sortiranje ideja o tome kako postići mir.

"Postoji dosta ideja no prije ili kasnije sve te ideje treba iznjeti pred razumne ljude koji se okupe i započnu raspravu o tome kako krenuti naprijed. Sastanak o kojem govorimo neće biti jednokratno okupljanje već još jedan korak prema naprijed", rekao je američki šef diplomacije.

XS
SM
MD
LG