Linkovi

Mirovna konferencija o Srednjem istoku - prognoze i rezultati (6/5/02) - 2002-05-06


Američki državni tajnik Colin Powell nedavno je najavio održavanje međunarodne konferencije o Srednjem istoku. Konferencija bi se trebala održati početkom ljeta u Europi. Njeno održavanje podržali su glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan, čelnici Europske unije i ruski ministar vanjskih poslova Igor Ivanov. Gospodin Powell je kazao da će se na konferenciji tražiti političko rješenje za izraelsko-palestinski sukob, no da će se govoriti i o humanitarnim, sigurnosnim i ekonomskim pitanjima.

O dolazećoj konferenciji razgovarali smo s Gershonom Baskinom iz Izraelsko-palestinskog centra za istraživanja i informiranje u Jeruzalemu.

Gospodin Baskin pozdravlja ideju o konferenciji posvećenoj rješavanju izraelsko-palestinskog sukoba: "Mislim da je trenutno potreban svaki oblik sastajanja Izraelaca i Palestinaca. Amerikanci su prihvatili prijedlog o regionalnoj mirovnoj konferenciji, koji je zapravo iznio premijer Sharon. Vjerujem, međutim, da su politički ciljevi premijera Sharona različiti od američkih. Sharon govori o nekom obliku dugoročnog prijelaznog sporazuma, dok Amerikanci, vjerujem, prihvaćaju saudijsku ideju o sporazumu koji bi doveo do okončanja sukoba."

Prema saudijskom planu, arapske bi zemlje normalizirale odnose s Izraelom u zamjenu za izraelsko povlačenje s teritorija koje je zauzeo u ratu 1967. A što ako se planirana konferencija ipak ne održi do ljeta?

"Mislim da sve ovisi o tome jesu li Amerikanci ozbiljni o postizanju napretka u političkom procesu. Jedini način da se zaustavi nasilje s palestinske strane jest da se Palestince uvjeri da je politički proces tek početak, i da se kraj unaprijed zna. Ukoliko govorimo o uspostavljanju neovisne i suverene palestinske države u prihvatljivom dijelu okupiranih teritorija, te o uklanjanju najvećeg dijela izraelskih naselja, možemo očekivati da će se palestinska uprava reorganizirati kako bi uspostavila kontrolu nad teritorijima i stišala nasilje" - smatra gospodin Baskin.

Ukoliko se to ne dogodi, ocjenjuje Gershon Baskin, politička borba, izražena kroz nasilje, samo će se nastaviti. Gospodin Baskin također vjeruje da će, na kraju, izraelska i palestinska država ipak živjeti jedna uz drugu u miru. No, na pitanje o vremenskim okvirima za postizanje takve budućnosti, odgovara: "Mislim da sve to trenutno ovisi o stavu koji će zauzeti američka vlada. Izraelci i Palestinci ne mogu se sami izvući iz situacije koju su stvorili. Izraelci vjeruju da bi Palestinci svako pristajanje na kompromis shvatili kao nagradu za nasilje i terorizam. Palestinci nemaju kamo."

“Jedina šansa za ostvarenje mira leži u tome da obje strane shvate da će im rješenje biti nametnuto i da će biti popraćeno međunarodnim snagama na terenu i jamstvima za njegovo provođenje zasnovanim na saudijskom prijedlogu,” zaključuje Gershon Baskin iz Izraelsko-palestinskog centra za istraživanje i informiranje u Jeruzalemu.

XS
SM
MD
LG