Linkovi

Neokonzervativci kritiziraju Colina Powella (6/5/02) - 2002-05-06


Konzervativci u Sjedinjenim Državama u pravilu zagovaraju snažnu obranu i punu podršku dugogodišnjim američkim saveznicima, poput Izraela. Zagovaraju oštru politiku prema zemalja poput Iraka, Irana i Sjeverne Koreje. Današnju rubriku “U žarištu” posvetili smo stajalištima američkih konzervativaca glede različitih vanjskopolitičkih pitanja.

Administracija predsjednika Busha sve se više uključuje u Srednjoistočni sukob, a na američkoj političkoj pozornici postoji jasna podjela izmedju “umjerenih” političara – koji podržavaju posredovanje u sukobu – te takozvanih “jastrebova” – koji podržavaju izraelske vojne akcije, te se u ovoj fazi protive pregovorima.

Grupa konzervativaca, odnosno neokonzervativaca, nedavno je uputila predsjedniku Bushu pismo u kojem traži njegovu punu podršku Izraelu. “Objavili ste rat terorizmu, a Izrael vodi isti takav rat” – navodi se u pismu, koje je u Bijelu kuću upućeno uz duži spisak potpisa. Predsjednik Bush još nije odgovorio na to pismo, ali su izrazi podrške stigli od nekih članova vlade – neokonzervativaca čija bi imena sigurno bila medju potpisnicima kada ne bi bili vladini dužnosnici.

Jedan od potpisnika, Marshall Whittman, izjavio je za Washington Post da je "cijela jedna ćelija neokonzervativaca infiltrirala Bijelu kuću".

Njihov je najveći suparnik državni tajnik Colin Powell. Neokonzervativci su se nadali neuspjehu njegove nedavne srednjoistočne turneje, jer bi to moglo navesti predsjednika da se ne prikloni struji koja zagovara punu podršku izraelskoj vojnoj politici.

Samouvjerenost neokonzervativaca

Prema mišljenju profesora Johna Volla iz Centra za muslimansko-kršćansko razumijevanje, pri Sveučilištu Georgetown, neokonzervativci daju punu podršku predsjednikovom pristupu koji se – u slučaju rata protiv terorizma – svodi na izjavu “Ili ste s nama, ili ste protiv nas.” "Neokonzervativci su toliko uvjereni u apsolutnu sposobnost Sjedinjenih Država da budu jedina supersila, da su spremni reći i to da nam ni europski saveznici nisu potrebni u ostvarenju naših ciljeva. Mislim da prave probleme stvara upravo to sljepilo i nesposobnost da se uvidi medjusobna ovisnost čimbenika medjunarodne politike.”

“Slijepi, ili ne – ti neokonzervativci samo naviru,” kaže jedan visoki dužnosnik Državnog tajništva za časopis New Yorker, te dodaje: “Ti su ljudi neumorni i uzaludno je suprotstavljati se”.

Ponnuru: Podrška uz prigovore i sumnjičavost

Jedan od urednika vodećeg konzervativnog časopisa National Review Ramesh Ponnuru tvrdi da danas postoji “samo jedno glavno vanjsko-političko pitanje”, a to je terorizam.

Obrazlažući glavna vanjsko-politička stajališta neokonzervativaca, gospodin Ponnuru kaže da medju članovima administracije predsjednika Busha ponekad postoje razlike glede pristupa palestinsko-izraelskom sukobu: "Konzervativci podržavaju politiku administracije, ali uz prigovore i povremenu sumnjičavost. Prije 11.rujna, a ponekad i nakon tog datuma, poijedini članovi administracije zauzimali su različita vanjskopolitička stajališta, bez jasne naznake koji je konačni stav. Najprije bi Colin Powell nešto rekao, da bi zatim Rumsfeld, ili Bush rekli nešto drugo. Od 11. rujna, izjave su postale ujednačenije, no što se izjava o palestinsko-izraelskom sukobu tiče – one su se mijenjale iz dana u dan, a ponekad iz sata u sat.”

No, gospodin Ponnuru kaže da američki predsjednik ostaje potpuno predan Izraelu. Gospodin Bush i njegovi vanjsko-politički suradnici jasno su pro-izraelski orijentirani… iako je predsjednik izložen svakodnevnim pritiscima i utjecajima medija, Arapa i Europljana – kaže urednik National Reviewa.

Ima i onih koji ukazuju na povremene razlike u stajalištima Državnog tajništva i Pentagona. "Znam da su se povremeno prenaglašavale te razlike. Nisam naišao na dokaze koji bi negirali to da je Colin Powell lojalan ekipni igrač u administraciji, radeći ono što predsjednik želi u gradjenju koalicije. NO, istovremeno – tenzije postoje. Državno tajništvo je već odavno manje pro-izraelski orijentirano nego neki drugi dijelovi američke političke scene”, kaže gospodin Ponnuru.

Saudijci - "čudan saveznik"

Još jedan medjunarodni problem za koji konzervativci vjeruju da treba biti medju najprioritetnijima jest – Irak, odnosno smjena režima u Bagdadu. Većina konzervativaca smatra da bi zbacivanjem Saddama Husseina cijeli Srednji istok krenuo smjerom koji ide u prilog Sjedinjenim Državama – kaže urednik National Reviewa, Ramesh Ponnuru.

A što se tiče susreta predsjednika Busha s marokanskim kraljem i prijestolonasljednikom Saudijske Arabije, gospodin Ponnuru se pita u kojoj su mjeri ti arapski čelnici umjereni: "Mislim da treba reći sljedeće - ukoliko je Saudijska Arabija američki saveznik, onda ona to pokazuje na čudan način. Radi se o zemlji iz koje su došli mnogi od onih koji su nas napali. Radi se o zemlji koja raspiruje vatru nasilničkog islamskog radikalizma diljem svijeta. Oni daju novac za samoubilačke bombaške napade u Izraelu. Mislim da Saudijska Arabija snosi dosta odgovornosti. Egipat je, čini mi se, u sličnoj situaciji.”

Urednik konzervativnog časopisa National Review – Ramesh Ponnuru zaključuje da Sjedinjene Države više neće tolerirati strategiju kakvu vode Saudijska Arabija i Egipat.

XS
SM
MD
LG