Linkovi

Film tjedna: Spiderman (5/5/02) - 2002-05-06


Da je ljetna sezona lake filmske zabave – kako je Amerikanci zovu – sezona kokica konačno počela najbolji je dokaz dolazak Spidermana u američke kino dvorane. Kada se na velikom ekranu pojavi junak iz stripa, posve je jasno da je prošlo vrijeme za drame koje navode na razmišljanje. Na redu su uzbuđenja i avanture.

Kao što ljubitelji stripova Marvel Comics diljem svijeta već znaju, junak stripa o Spidermanu neprilagođeni je žgoljavi tinejdžer Peter Parker, koji stječe natprirodne moći, nakon što ga na školskom izletu ugrize super-pauk. Peter uskoro otkriva da mu više ne trebaju naočale, da je gotovo preko noći postao pravi mišićavko i da iz dlanova može izbacivati paukovu mrežu. Od toga do superjunaka samo je jedan korak – kada mu ujaka Ben, koji mu je kao drugi otac, ubiju kriminalci, odlučuje se okrenuti borbi protiv zla.

U međuvremenu, kroz sličnu krizu identiteta prolazi i manijakalni milijunaš Norman Osborn. Njegova kompanija, koja razvija formulu za pretvaranje vojnika u nadljude, mogla bi izgubiti ugovor s vojskom, pa Norman odlučuje formulu isprobati na samom sebi. Nažalost, pokus uspijeva i iznad očekivanja i pretvara Normana u opakog zlikovca, koji terorizira New York. Na putu mu je, naravno, samo Spiderman.

Prikazujući strip-borbu između dobra i zla, redatelj Sam Raimi vodi publiku kroz niz digitalnih akcijskih scena, potpomognutih najsuvremenijim specijalnim efektima i statiranjem, no, kako kaže, ipak se trudi ostati vjeran duhu originalnog stripa.

"Pokušali smo sve što smo voljeli u stripu o Spidermanu tijekom četrdeset godina njegovog izlaženja prikazati na velikom ekranu. Mislim da su takvi stripovi polazili od pravih ljudi s pravim problemima i od njih gradili priču o dječaku koji postaje super-junak. Mi smo, pak, od odličnog materijala željeli napraviti dobar film," rekao je redatelj.

U tome je Raimiju svakako pomogla dopadljiva mlada postava.

Uloga Spidermana povjerena je nadarenom Tobeyu Maguireu, a lik crvenokose Mary Jane Watson, za kojom Spiderman čezne, tumači – pod crvenom perikom – ljepuškasta Kirsten Dunst. Raimi je svakako bio svjestan da dobrog akcijskog filma nema i bez dobrog zlikovca, pa je za tu ulogu angažirao iskusnog Willema Dafoea. Naravno, redatelj i studio Columbia Pictures također su dobro znali da Spiderman neće uspjeti bez vrlo široke – i mlade – publike, pa su dobro pazili da snime što “čišći” film.

"Nisam želio da u filmu bude psovki ili pretjeranog nasilja. Znao sam da će film o takvom superjunaku željeti vidjeti milijuni djece, koji će poslije maštati da budu baš poput Spidermana. Zato sam se trudio da našem junaku dam karakter vrijedan divljenja i poštivanja," kaže Raimi.

Strip o Spidermanu, iz pera Stana Leeja i Stevea Ditka počeo je izlaziti 1962.

XS
SM
MD
LG