Linkovi

SAD će povući potpis sa sporazuma o uspostavi Međunarodnog kaznenog suda (5/5/02) - 2002-05-05


New York Times izvještava da će Sjedinjene Države povući svoj potpis s međunarodnog sporazuma o uspostavi stalnog Međunarodnog kaznenog suda. Bivši američki predsjednik Bill Clinton odlučio je u siječnju 2001. godine da će SAD potpisati Rimski sporazum o uspostavi Međunarodnog kaznenog suda, ali ga nije ni pokušao poslati u Senat na ratifikaciju zbog snažnog protivljenja na Capitol Hillu.

“Mislimo da je bila pogreška potpisati taj sporazum. Odavno smo rekli da ga nećemo podnijeti Senatu na ratifikaciju”, priopćio je jedan neimenovani dužnosnik američke administracije. Prema nekim izvorima na koje se poziva New York Times Bushova administracija htjela je povući svoj potpis s kontroverznog sporazuma u rujnu prošle godine, ali je odgodila objavljivanje takve odluke nakon terorističkih napada na Svjetski trgovinski centar i Pentagon.

Washington Post se osvrće na nezahvalnu ulogu čelnika demokrata u Senatu, senatora Toma Daschlea iz Južne Dakote. Dashle, naime, kontrolira Senat s većinom od samo jednog glasa te se mora nositi s podjelama među senatorima iz njegove stranke. Istodobno, republikanci ga pokušavaju okarakterizirati kao stranački nastrojenog političara koji potkopava zakonodavne inicijative Bijele kuće u trenucima dok predsjednik Bush uživa veliku popularnost.

Što može napraviti Bijela kuća po pitanju mira na Srednjem istoku…Washington Post javlja da Bijela kuća vrši pritisak na Izrael da prihvati Jasera Arafata kao partnera u mirovnim pregovorima premda Izraelci poduzimaju akcije za diskriminaciju palestinskog čelnika. Izraelci, međutim, vode kampanju protiv toga, a svoja stajališta potkrijepljuju dokumentima koje su prikupili tijekom nedavnih upada na palestinska područja te na temelju ispitivanja preko 1,800 palestinskih zatvorenika. Prema izraelskim izvorima, ti materijali pokazuju financijske veze pa i osobnu uključenost Jasera Arafata u palestinske terorističke organizacije.

XS
SM
MD
LG