Linkovi

Očekuje se nadmoćna podbjeda Chiraca nad LePenom (4/5/02) - 2002-05-04


Sutra glasači u Francuskoj izlaze na drugi krug izbora - jednih od najdramatičnijih u novijoj francuskoj povijesti. Predsjednik Jacques Chirac trebao bi, kako se očekuje, odnijeti nadmoćnu pobjedu nad predsjedničkim kandidatom krajnje desnice Jean-Marie Le Penom.

Ispitivanja javnog mnjenja kažu da bi Jacquees Chirac trebao bez većih problema odnijeti pobjedu na sutrašnjem drugom krugu izbora. No ispitivanja su pogriješila u prvom krugu kad su predvidjela da će LePen završiti ne na višem od četvrtog mjesta. Njegov neočekivani uspjeh u prvom krugu izbora potresao je francuske i europske političke krugove. Inače neki birači koji glasuju za ekstremnu desnicu neće to priznati osobama koje provode ankete, tako da predviđanja da će Jean Marie LePen osvojiti oko 25 posto glasova ne pružaju baš neka čvrsta uvjeravanja pristašama Jacquesa Chiraca. A isto se može reći i za nevoljkost mnogih na lijevoj strani političkog spektra da glasuju za Chiraca. U svom posljednjem danu kampanje jučer u Marseilleu, gospodin LePen je ismijavao ljevičare, rekavši da će ljevičari držati noseve u glasačkim kutijama sutra dok će glasovati za Chiraca.

Ljevica nije skrivala svoje osjećaje prema LePenu, na velikim prosvjedima po cijeloj zemlji, proglašavajući ga fašistom i rasistom. I predsjednik Chirac je neizravno uputio ljevičarima poziv da glasuju za njega osuđujući krajnju desnicu, no nije spomenuo imene gospodina LePena. Na svom posljednjem predizbornom skupu, francuski je predsjednik izjavio da je krajnja desnica osramotila i ukaljala ugled i čast zemlje.

Očekuje se da će se značajna većina glasača sutra složiti s ovom predsjednikovom izjavom i izabrati ga za još jedan mandat.

XS
SM
MD
LG