Linkovi

Što dalje na Srednjem istoku? (4/5/02) - 2002-05-04


Administracija predsjednika Busha najavila je da će sudjelovati u dolazećoj međunarodnoj konferenciji o sukobu na Srednjem istoku. U međuvremenu, nastavit će se pregovori usmjereni na – kako je kazao predsjednik - stvaranje situacije u kojoj će dvije miroljubive države živjeti jedna pored druge. Razgovarali smo s američkim vanjskopolitičkim stručnjacima o njihovim očekivanjima za Srednji istok.

Heidi Shoup, izvršna direktorica Centra za analizu politike, smatra da nema mnogo nade da će Sjedinjene Države ostvariti znakovit napredak prema postizanju sporazuma za rješavanje izraelsko-palestinskog sukoba. Gospođa Shoup ističe odlučnu podršku koju Izrael uživa u američkom Kongresu, u kojem jedan od vodećih članova čak zagovara uklanjanje Palestinaca sa Zapadne obale.

"Ova neodlučnost ne dovodi nas bliže niti miru, niti sigurnosti, niti rješenju sukoba. U međuvremenu, dovodi Ameriku u situaciju da izgleda smiješna po cijelom svijetu. Ljudi imaju utisak da Sharon ne sluša predsjednika Busha, ili da se radi o velikoj predstavi u kojoj Sharon radi upravo ono što predsjednik od njega želi," rekla je.

Kao dokaz za svoju tvrdnju, Heidi Shoup spominje da su Sjedinjene Države stajale po strani dok su izraelske snage sustavno uništavale palestinsku upravu, te da su zatim popustile pred izraelskim odbijanjem da se Ujedinjenim narodima dozvoli provođenje istrage o napadu na izbjeglički logor Jenin. Za razliku od gospođe Shoup, Kenneth Katzman, analitičar pri Kongresnoj službi za istraživanja, koji se upravo vratio s konzultacija u Europi, vjeruje da je napredak moguć.

"Kada bi obje strane približile stajališta kao što je to bio slučaj na razgovorima u Tabi u siječnju prošle godine – a svi priznaju da je tada postignuto nešto što se gotovo moglo prihvatiti – mislim da bi se mogle vratiti na okvire iz Tabe," rekao je.

Gospodin Katzman ukazuje, međutim, da će za to trebati vremena, a možda i smjene na vrhu obje strane. Administracija predsjednika Busha priopćila je da je angažirana na više razina u razgovorima. Američki državni tajnik Colin Powell održava sastanke s drugim predstavnicima tzv. četvorke, koju, uz Sjedinjene Države, čine Ujedinjeni narodi, Rusija i Europska unija. Znatno je angažirana i Saudijska Arabija. Gospodin Katzman smatra da se daljnji tijek pregovora prije konferencije može predvidjeti.

"Naglasak će se staviti na obnovu Zapadne obale, osiguravanje pomoći Palestincima, možda i ponovnu uspostavu sigurnosne suradnje, kako radikali ne bi sabotirali mirovni proces još jednim samoubilačkim napadom," ocjenjuje naš sugovornik.

Prema riječima gospodina Katzmana, članovi američkog Kongresa su, razumljivo, zabrinuti zbog opasnosti kojoj je izložen Izrael. Heidi Shoup ističe da bi Kongres mogao poticati premijera Sharona da se odupire mirovnom sporazumu, no da predsjednik Bush uživa veliku popularnost među Amerikancima, na koju se može osloniti.

"Predsjednik je vjerojatno u poziciji da može reći: Ja sam vrhovni zaovjednik, a ne neki na Capitol Hillu. Ja govorim u ime američkih nacionalnih interesa. Evo što ćemo učiniti”. U jednom trenutku, treba se sjetiti da američke vitalne interese i američki položaj u svijetu treba razmatrati odvojeno od kratkoročnih političkih ciljeva bilo koje od stranaka," ističe ona.

I Heidi Shoup i Kenneth Katzman kažu da sukob na Srednjem istoku ne bi trebalo poistovjećivati s ratom protiv terora.

XS
SM
MD
LG