Linkovi

Američko-europski summit: Zajednička točka - rat protiv terorizma (3/5/02) - 2002-05-03


Predsjednik Bush sastao se s europskim čelnicima jučer, u Bijeloj kući. Raspravljalo se o čitavom nizu otvorenih trgovinskih pitanja, uz jednodušnu spremnost na nastavak zajedničkog rada u borbi protiv terorizma.

Predsjednik Europske komisije Romano Prodi kaže da se obje strane slažu da će se pridržavati odluke Svjetske trgovinske organizacije o američkim pristojbama na uvozni čelik. Predsjednik Bush je najavio povećanje pristojbi za i do 30 posto u ožujku, u pokušaju zaštite domaće industrije čelika. Ta je odluka izazvala kritike trgovinskih partnera u Aziji, Latinskoj Americi i Europi.

Predsjednik Bush kaže da će suradjivati s Kongresom na tome da se provede odvojena odluka Svjetske trgovinske organizacije kojom su odbačene američke izvozne porezne olakšice iz siječnja, zato što su članice Europske Unije dokazale da te olakšice europskoj industriji nanose štetu od oko 4 milijarde dolara godišnje. Predsjednik Bush kaže da će s Europom, u duhu razumijevanja i suradnje, raditi na postizanju zajedničkih ekonomskih ciljeva u, kako je to nazvao, vrijeme nade da bi Sjedinjene Države i Europa mogli predvoditi ka sigurnijem i boljem svijetu.

"Kada Europska Unija i Sjedinjene Države rade zajedno, naša se djelotvornost umnožava. Danas smo raspravljali o našoj želji da nastavimo suradnju. Vidimo to u borbi protiv globalnog terora, gdje smo blisko surađivali," kazao je predsjednik.

Predsjednik Bush kaže da je suradnja urodila rezultatima na Balkanu, gdje je koalicija Sjedinjenih Država i Europske Unije učvrstila mir i spriječila građanski rat u Makedoniji. On dodaje da saveznici zajednički rade i na obnovi Afganistana. U borbi protiv terorizma, predsjednik Bush kaže da je spreman pomoći Španjolskoj u borbi protiv naoružanih separatista iz organizacije ETA.

Gospodin Bush kaže da je tu spremnost izrazio prije terorističkih napada od 11. rujna, obećanjem koje je dao španjolskom čelniku Joseu Mariji Aznaru, tijekom posjeta Madridu, u lipnju prošle godine. Prema riječima američkog predsjednika, Sjedinjene Države i Španjolska već razmjenjuju obavještajne podatke o terorističkim napadima, jer, kako je kazao, "teror je teror" i protiv njega se mora boriti gdjegod da se pojavi. Pomoću prevoditelja, španjolski premijer Aznar je kazao da je predsjednik Bush jasno rekao da nema razlika među teroristima, od kojih svi, kazao je, pokušavaju uništiti demokratske slobode.

"Terorist koji je napao tornjeve blizance u New Yorku ili Pentagon u Washingtonu u osnovi je jednaki zločinac kao i onaj koji postavlja automobil-bombu u Madridu ili na ulicama bilo kojeg drugog španjolskog grada. Predsjednik Bush i ja znamo da tu nema razlika i tom pitanju tako i prilazimo sada, a i ubuduće," rekao je španjolski premijer.

Organizacija ETA bori se već više od 30 godina za neovisnu Baskiju na područjima sjeverozapadne Španjolske i jugozapadne Francuske. U nasilju, koje je ona izazvala, ubijeno je više od 800 ljudi.(žc)

XS
SM
MD
LG