Linkovi

Američki katolici žele promjene (3/5/02) - 2002-05-03


“Katolici žele promjene” – piše najtiražniji američki dnevnik “USA Today”. Prema anketi koju su proveli USA Today, CNN i organizacija Gallup, većina američkih katolika želi da papa Ivan Pavao Drugi ukloni s dužnosti svećenike optužene za spolno zlostavljanje djece, te smatra da sveti otac nije učinio dovoljno na rješavanju ovog problema.

Sličnu anketu proveo je – sa sličnim rezultatima i “New York Times” u suradnji s televizijskom mrežom CBS. Čak 80 posto ispitanika smatra da svećenike pedofile treba ukloniti iz života župe, te da bi o tome, uz crkvene velikodostojnike trebali odlučivati i svjetovni katolici. Inače, zanimljivo je spomenuti da čak 70 posto američkih katolika zagovara ukidanje celibata za svećenike, ali 60 posto ih ne vjeruje da celibat izaziva pedofiliju.

Spomenimo još jedno istraživanje koje je proveo list “USA Today”, a tiče se predsjednika Busha. Najnovija anketa je, naime, pokazala da je, nakon terorističkih napada od 11. rujna, predsjednik razvio imidž sposobnog, odlučnog čelnika, koji dijeli vrijednosti i brige prosječnih Amerikanaca. 70 posto ispitanika smatra da zaslužuje još jedan mandat, no da se kongresni izbori održavaju sutra, 48 posto bi ih glasalo za demokrate, a 44 za republikance.

“Washington Post” na naslovnici bilježi da se Europa, u ratu protiv droga, sve više okreće liječenju, umjesto zatvorskim kaznama. Kao primjer se ističe Portugal, zemlja koja je dekriminalizirala svako uživanje droga. Ovakva odluka – piše “Post” – odražava razmišljanje u mnogim zapadnoeuropskim zemljama, u kojima se ovisnici o drogama ne smatraju kriminalcima, nego žrtvama supkulture koju strogi zakoni ne mogu kontrolirati. Europljani ukazuju na iskustva Sjedinjenih Država, koja pokazuju da ljudi nabavljaju droge, čak i kada se to pokušava spriječiti milijardama dolara. .

XS
SM
MD
LG