Linkovi

Misija u Jeninu otkazana (2/5/02) - 2002-05-02


Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan odustao je od upućivanja istražne komisije u mjesto Jenin, gdje je trebalo ispitati što se dogodilo tijekom izraelskog vojnog napada na palestinski izbjeglički logor. Gospodin je Annan odustao od misije zbog izraelskog odbijanja suradnje. Iz sjedišta svjetske organizacije izvješćuje Elaine Johanson.

Gospodin Annan kaže da je uložio maksimalne napore kako bi udovoljio izraelskim uvjetima glede istražne misije. Nastavljanje izraelskog protivljenja jasno je, medjutim, pokazalo da misija neće moći početi u dogledno vrijeme – rekao je glavni tajnik, koji je svoju odluku obrazložio u pismu Vijeću sigurnosti. Zamjenik glavnog tajnika – Kieran Prendergast – izvijestio je novinare da je odluka gospodina Annana čvrsta.

“On je tu odluku donio zato što smatra da izraelski prigovori na angažiranje istražne misije predstavljaju suštinske prigovore, te ih je najvjerojatnije nemoguće riješiti," izjavio je gospodin Prendergast.

Glavni tajnik smatra da je u pregovorima s Izraelcima učinio sve što može. Glasnogovornik Ujedinjenih naroda je rekao da je izraelski popis prigovora postajao sve duži, te da je gospodin Annan – na kraju – odlučio na to staviti točku.

XS
SM
MD
LG