Linkovi

Bush i Abdullah (2/5/02) - 2002-05-02


Dugogodišnje prijateljstvo Sjedinjenih država i Saudijske Arabije značajno je za obje zemlje. Značajno je i za promičbu mira na Srednjem istoku. Sjedinjene države i Saudijska Arabija dijele viziju dvije države, Izraela i Palestine, koje žive jedna uz drugu u miru i sigurnosti.

Saudijski princ prijestolonasljednik Abdulah susreo se 25. travnja u Texasu s predsjednikom George-om Walker-om Bush-om. Američki predsjednik je rekao tom prilikom da Sjedinjene države same ne mogu postići mirno rješenje sukoba. Izrael mora dovršiti svoje povlačenje s palestinskih teritorija. Palestinske vlasti moraju učiniti više na zaustavljanju terorizma. Arapske države moraju osuditi terorizam i prestati ga poticati. One takodjer moraju prihvatiti Izrael i kao zemlju i kao susjeda.

Gospodin Bush je rekao da su se on i princ prijestolonasljednik Abdulah “suglasili da se svijet mora udružiti u pružanju humanitarne pomoći mnogim nevinim Palestincima koji trpe”.

Saudijska Arabija osudila je terorističke napade na Sjedinjene države od 11. rujna. Gospodin Bush je rekao da princ prijestolonasljenik “razumije koliko podmukao čelnik terorističke organizacije al-Qaide Osama bin-Laden.” Teroristi mogu pokušati narušiti prijateljstvo Sjedinjenih država i Saudijske Arabije. “Mi nećemo dopustiti da se to dogodi”, rekao je predsjednik Bush. Prošle godine, Saudijska Arabija izvezla je u Sjedinjene Države nafte u vrijednosti većoj od 600 milijuna dolara. Gospodin Bush je rekao da je “Saudijska Arabija jasno stavila do znanja, u javnosti, da naftu neće koristiti kao oružje”.

Okončavanje terorizma, te miran i integrirani Srednji istok - to su ciljevi koje dijele Sjedinjene države i Saudisjka arabija. “To će tražiti ujedinjeni napor”, rekao je predsjednik Bush. Jedna od glavnih točaka posjeta saudisjkog princa prijestolonasljednika Sjedinjenim državama bila je jačanje ovog zajedničkog napora”.

XS
SM
MD
LG