Linkovi

Srednjeistočni izazov (30/4/02) - 2002-05-01


Kada je predsjednik George Walker Bush prošle godine održao govor u Ujedinjenim narodima, postao je prvi čelnik Sjedinjenih Država koji je pozvao na uspostavljanje palestinske države.

Vizija Sjedinjenih Država podrazumijeva da će Izraelci i Palestinci živjeti jedni uz druge u miru unutar sigurnih i prepoznatljivih granica. No, da bi se ta vizija ostvarila, sve strane moraju snosniti određenu odgovornost. Jaser Arafat, predsjedatelj palestinske uprave, mora ne samo osuditi terorizam, već i krenuti u borbu protiv njega. Izraelski premijer Ariel Sharon mora nastaviti s povlačenjem izraelskih snaga iz nedavnih vojnih upada u gradove i izbjegličke logore na Zapadnoj obali.

Kako je rekao američki državni tajnik Colin Powell, Izraelci i Palestinci moraju “razviti odnose koji ne proizlaze iz cijevi puške, već iz davanja nade i osiguravanja poslova za ljude.”

Izrael mora imati sigurnost. Izrael mora biti siguran da njegovi građani neće pogibati u samoubilačkim terorističkim napadima ili drugim oblicima terorističkih napada. Sjedinjene Države su prijatelj Izraela.Sjedinjene Države, rekao je državni tajnik Powell, također su “prijatelj palestinskog naroda, jer mu treba mir, treba mu sigurnost, treba mu da nađe svjoe mjesto u svijetu. Stoga smo predani i tom prijedlogu….Mira ne može biti bez sigurnosti,” rekao je gospodin Powell, “ali isto tako, ne može biti sigurnosti bez mira.”

Dok se radi na političkim pitanjima, treba se hitno pozabaviti – kako je rekao državni tajnik Powell – “ozbiljnim humanitarnim problemima, kao i dugoročnim ekonomskim potrebama palestinskog naroda.” Tijekom nedavnog posjeta regiji, gospodin Powell je najavio da će Sjedinjene Države izdvojiti dodatnih trideset milijuna dolara za pomoć Agenciji Ujedinjenih naroda za humanitarnu djelatnost i radove u provođenju njenih hitnih programa na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze. Ta se svota izdvaja povrh 80 milijuna dolara, koje su Sjedinjene Države već izdvojile ove godine za programe Agencije, kroz koje se osiguravaju zdravstvene, obrazovne, humanitarne i socijalne usluge palestinskim izbjeglicama u Jordanu, Libanonu, Siriji, te na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze.

Predsjednik Bush je predan zaustavljanju terorizma i poticanju napora prema uspostavljanju mira. Sada se sve strane moraju odgovoriti na ovaj izazov.

XS
SM
MD
LG