Linkovi

Obveza prema Afganistanu (1/5/02) - 2002-05-01


Medjunarodna koalicija predvodjena Sjedinjenim Državama, pomogla je Afganistancima da skinu s vlasti represivni talibanski režim. Al-Qaidinoj terorističkoj mreži, koja je nekada neometano krstarila Afganistanom, zadan je ozbiljan udarac. I dok koalicijske snage i dalje hvataju ili likvidiraju terorističke ostatke, Afganistan se počinje obnavljati.

Uspostavljena je privremena Vlada kojoj je na čelu Hamid Karzai. Posebno i neovisno Povjerenstvo sada nadgleda proces izbora zastupnika po okruzima. Oni će ustanoviti sastav Loya Jirge, nacionalne skupštine, koju treba sazvati u lipnju. Loya Jirga će izabrati novu vladu, a uspostavit će i postupak za usvajanje afganistanskog Ustava.

Medjunarodne snage patroliraju glavnim gradom Kabulom. Policija i drugi afganistanski državni službenici počeli su dobijati plaću. Otvorene su škole. Otpočelo se s popravkom cesta koje postaju sigurne za putovanja. Prema navodima Ujedinjenih naroda, autocesta koja vodi od Islamabada u susjednom Pakistanu, do Kabula otvorena je za promet putnika i robe kojima sada nije potrebna sigurnosna pratnja. Izbjeglice se vraćaju u kućama, a bivši kralj se vratio u Afganistan po prvi put nakon 29 godina.

Sjedinjene Države osiguravaju najveću dio gospodarske pomoći Afganistanu. Na donatorskoj konferenciji, održanoj u siječnju, Sjedinjene su Države obećale za obnovu Afganistana dati više od 296 milijuna dolara.

I mnoge druge zemlje, isto tako, daju značajne donacije Afganistanu. Jordan je u Mazar-e-Sharifu otvorio bolnicu u kojoj je pomoć potražilo više od 18 tisuća pacijenata. Španjolska vodi bolnicu u Bagramu, a Južna Koreja gradi zdravstveni objekat u Manasu. Rusija je napravila bolnicu u Kabulu, a istodobno je dopremila više od 400 tisuća tona hrane, zatim preko dvije tisuće tona lijekova, na tisuće kreveta te 13 malih električnih centrala.

“Ostaje još mnogo toga da se učini” – rekao je američki državni tajnik Colin Powell – “ a, kao što je opće poznato, mnogo onoga što je preostalo učiniti bit će teško izvršiti!” No, gospodin Powell je istaknuo…Afganistan se, konačno, nalazi na pravom putu…

XS
SM
MD
LG